Home

Achtergrond

Koers graan en Portugese obligaties bepalen markt

Europese beurzen vonden de weg omhoog nadat uit cijfers bleek dat Europese staatsobligaties, zelfs die van Portugal, goed bleken te verkopen.

In de VS werd de vreugde echter getemperd omdat de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, "wijdverspreide signalen" ziet dat de economische groei breed afzwakt. De stemming voor agri-fondsen blijft positief: noteringen voor suiker, tarwe en mais staan hoog en boeren lijken dus koopkrachtiger te worden.

Voor verwerkende bedrijven zijn hoge grondstofprijzen juist een bedreiging. Omdat de consumentenmarkt wel aantrekt, zijn de verwachtingen nog altijd wel positief, aldus General Mills. De producent van ontbijtgranen maakte vandaag bekend vast te houden aan de eerste winstraming voor dit jaar. Op wisselkoersneutrale basis zou die winst 8 tot 10 procent groeien, bij een vrijwel gelijke ozmet.

Voor vleesconcerns betekenen hogere graanprijzen hogere voerkosten. Waar Tyson Foods op weekbasis nog in de plus bleef, daalden de koersen voor de Braziliaanse rundveegigant JBS en Smithfield Foods. Het aandeel Smithfield Foods won woensdag na de publicatie van vrij positieve kwartaalcijfers aan waarde. Het vleesconcern uit Virginia bleek het laatste kwartaal ruim 76 miljoen dollar winst, tegen een verlies van ruim 100 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Smithfield Foods verwacht te blijven profiteren van een beperkt aanbod van varkensvlees, dat de gemiddelde prijs het afgelopen kwartaal 15 procent omhoog stuwde.

De aandelen van Smithfield Foods zijn dit jaar 30 procent gestegen, terwijl de Standard & Poor’s index van grote fondsen slechts 7 procent is gestegen. Zorgen zijn nog niet helemaal weg. Zo wordt in de markt gesproken over de schuldpositie van Smithfield Foods, verbeterd maar niet geweldig, en het risico dat stijgende voerkosten marges onder druk zetten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.