Home

Achtergrond

Koeien niet onder de indruk van kudde caravans

Een koppel koeien lijkt niet onder de indruk van de kudde caravans die het naastgelegen perceel grasland bevolkt.

In het kader van het veertigjarig bestaan van de Stichting Vrije Recreatie (SVR) zijn ongeveer 4.000 kampeerders naar Houten gekomen. De SVR is een stichting die het kamperen bij de boer promoten. Bij de SVR zijn 2.000 boerencampings aangesloten. 150.000 mensen die graag bij de boer kamperen zijn donateur van de stichting. Tijdens het feestweekend zijn er onder andere muziekoptreden en een kampeermarkt. Foto ANP

De stoommachine van zuivelfabriek De Toekomst in Steggerda komt weer terug in het dorp. Voorzitter van de Vereniging van Dorpsbelang en tevens melkveehouder Jan Hornstra ( links op foto), is razend enthousiast. De stoommachine dateert uit 1915 en stond in de fabriek tot deze in de jaren 70 werd gesloopt. Vervolgens belandde de machine in een opslag in Wolvega. Foto Alex de Haan

Bezoekers bekijken de kraamhokken in het nieuwe varkensbedrijf van de familie Donkers. Dit hield gisteren open dag. Het splinternieuwe bedrijf is het resultaat van een omvangrijk verplaatsingsproject. De oude plek lag in een extensiveringsgebied aan de rand van Deurne. Nu ligt het bedrijf in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) bij de Brabantse plaats. Bij de verplaatsing is de familie bijgestaan door DLV Bouw, Milieu en Techniek. Het nieuwe gesloten bedrijf is onder meer uitgerust met waterkoeling bij de biggen en balansvloeren bij de kraamhokken.Foto Gé Hirdes

Loonwerker Wim van der Heijde is gisteren begonnen met de oogst van cichorei. Dat gebeurde bij akkerbouwer Van der Weele op Noord-Beveland. Volgens Van der Heijde ging het rooien goed. ”Het heeft hier minder geregend dan elders. De start van de oogst is vergelijkbaar met vorig jaar. De opbrengst zal ook weinig schelen. Dat valt mee. Ik moet donderdag 45 hectare hebben gerooid voor verwerker Sensus. Gelukkig ziet het weer er goed uit de komende dagen”, vertelt de loonwerker. Foto Anton Dingemanse

Personeel van fruitteler Nico van Olst uit Ressen bindt takken op van een jong perenperceel. De Conference-bomen worden geteeld volgens het V-haag-teeltsysteem met vier opgaande gesteltakken. Het personeel bindt de takken op en stabiliseert daarmee de boom. Voordeel is dat er meer licht bij kan, zodat de vruchten groter worden. Het systeem is in opmars, ondanks de arbeidsintensiviteit in de eerste jaren. Circa 70 procent van de Nederlandse perenteelt bestaat uit het ras Conference. Datzelfde geldt voor België. Ook in Engeland is het perenras een hoofdras in de nationale teelt. In Nederland daalt de oogst dit seizoen naar verwachting met 17 procent. Foto Vidiphoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.