Home

Achtergrond 18 reacties

Koeien grazen steeds minder

Buiten grazen is er voor steeds meer melkkoeien niet meer bij.

Dat blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut waar Nieuwsuur aandacht aan besteedt. Door schaalvergroting en automatisering komen inmiddels 350.000 melkkoeien nooit meer buiten. Volgens Nieuwsuur is er een transformatie gaande van natuur naar industrieel product en Nederland is wereldwijd koploper. Het doel: voor minder geld, meer melk uit één koe. Er is kritiek, onder andere van een hoogleraar rurale sociologie. Volgens hem worden koeien steeds meer wegwerpproducten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Als je de situatie in de verpleeghuizen kent is niet alleen de koe tot wegwerpartikel verworden. (Ab Klink, ook CDA)
  http://www.eenvandaag.nl/binnenland/36379/verpleeghuizen_schieten_tekort

 • no-profile-image

  melkboer

  Koeien worden meer weg wegwerpproducten? Volgens mij zijn wij als koeienboeren steeds meer bezig onze koeien zo lang mogelijk op het bedrijf te houden en te fokken op meer duurzame koeien. Dit integenstelling tot de intensieve veehouderij waar het doel is ze zo snel mogelijk te laten ver"t"rekken. Ps weiden is naast kostprijs technisch aantrekkenlijk ook gewoon hartstikke mooi!

 • no-profile-image

  koetje

  Op zich Hans,kan je weidemelk wel vermarkten voor een hogere prijs,maar niet door RFC,hoe willen zij weidemelk extra gaan promoten zonder de jaarrond opstallers,die ook bij hen zijn aangesloten,tegen het zere been te schoppen.Als de winst van weidemelk verkoop wordt weggestreept tegen de melkpoeder opbrengst,ja dan blijft er niet veel van over.

 • no-profile-image

  koetje

  RFC haalt nu de melk ook al uit Duitsland,Arla haalt de biomelk uit Denemarken,die fabrieken blijven wel draaien.Als de grondstof melk goedkoper uit het buitenland kan worden gehaald,schromen ze echt niet als hier een tekort komt.

 • no-profile-image

  Herma

  Eigenlijk zouden ze en/ en moeten doen. het is jammer dat zo weinig koeien buiten lopen. andere kant moet je ook zien wat dit voor werk is voor de boeren, want gemak dient de mens. maar hou hierbij wel het welzijn voor de dieren in de gaten.

  http://www.welzijnsgevoel.nl/emissiearme-vloeren.html

 • no-profile-image

  lekker

  Vind je het gek met zulk weer...

 • no-profile-image

  HANS

  Gewoon de weide melk premie verhogen naar 1,5 tot 2 euro cent de liter . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Hans

  Zeker, Koetje boe, voor wie nu een redelijk bedrijf hebben, en in staat zijn om het door te geven, is emigratie geen betere optie, gaat ook vaak verkeerd. Maar voor wie het bedrijf net aan de kleine kant is, juist een uitkomst. Maar ik proef uit het artikel dat de meeste boeren andersom denken, ze willen ervoor betaald worden om de koeien de wei in te doen, en grond kost alleen maar geld, voer kopen is goedkoper dan op eigen grond verbouwen en mest idem dito. quotum kost ook geld, dus moet er ook maar af, prima, maar met al deze korte termijn voordelen, graaft de sector wel zijn eigen graf. Ik weet zeker dat het in EU verband goed te regelen is dat de melkveehouderij verplicht grondgebonden blijft, of weer moet worden. Duitse Franse en Deense melkveehouders zullen direct voor zijn.
  Melkveehouder zijn is een mooi beroep, maar bovenal een levenswijze, en dat is iets wat de NL melkveehouders maar is goed over moeten nadenken.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Vind je het gek met zoeen nat weer......ze lopen tot hun uier in de modder....

 • no-profile-image

  Hans

  Melkfabrieken willen de laatste 10-15% van hun grondstof wel verder weg halen, maar het het grootste deel kort bij huis. Als een bepaalde grondgebondenheid verplicht wordt, wordt de grondstoffen kaart ook anders ingekleurd. Voor de NL zuivel-melkveesector misschien minder goed, maar voor de individuele boer beter. Het aanzien naar burger en consument, in vergelijking met de intensieve veehouderij, wordt voor een grondgebonden melkveesector, wel vele malen beter.

 • no-profile-image

  gert

  Juli te heet en augustus ,september te nat en maar weer doormodderen

 • no-profile-image

  Hans

  Koetje Boe, het probleem is niet de jaarrond opstallers, maar de winst en groeiprognoses van RFC!!! Als Europees wordt verplicht om per koe een bepaalde hoeveelheid grond, in een bepaalde straal rondom die koe te hebben, voor voer, mest en weidegang, dan is het voor jaarrond opstallers, aanpassen of verkassen. Het probleem is dan dat RFC te weinig melk binnenkrijgt, en dan hebben de heren directeuren een probleem, terwijl minder melk voor de boeren juist goed is.

 • no-profile-image

  koetje

  Volledig met je eens Hans,in dit land kun je beter een grondloos bedrijf runnen dan een grondgebonden bedrijf dankzij de mestwet.Wij melkveehouders hebben ons laten degraderen tot grondstofleveranciers door hun eigen coöps,maar er is wel een uitweg voor boeren die dit zat zijn,dat hoeft niet percé emigratie te zijn.

 • no-profile-image

  Hans

  De NL melkveehouders gaan blindelings hun intensieve collega's achterna. Als het melkquotum er af gaat en er geen enkele grondgebonden-heid meer vereist is, dan gaat het exact de zelfde kant op als wat nu in de intensieve veehouderij gebeurd, Kastje-bijl!! Voer kan worden aangekocht, mest kan worden afgezet, en weidegang is niet meer nodig. Als men verstandig is scherpt men de grondgebonden-heid nog strakker aan. Iedere koe verplichte weidegang, en voor iedere koe moet de grond, waar men haar mest op kwijt kan, en waar men haar ruwvoer op verbouwd eigendom of gehuurd zijn, en dat niet dmv een samenwerking met een boer 100 km verderop. Er is voor de NL melkveehouderij geen enkele winst te behalen als ze van 3 maal zelfvoorzienendheid naar 6 maal zelfvoorzienendheid gaat, Als je de NL melkveehouderij in stand wil houden, met toekomst voor volgende generaties dan moet je het de boeren niet makkelijker maken, waardoor ze nog meer gaan investeren, dat is alleen maar leuk voor bank en industrie.

 • no-profile-image

  gerrie

  Bij mij lopen ze dacht en nacht buiten en ik krijg geen cent meer voor de melk. Sterker nog, het kost me meer

 • no-profile-image

  verdraaid

  Sommige informatie vind ik echt raar. In 2008 is er een onderzoek gedaan naar beweiding en opstallen, door studenten van Wageningen Universiteit, voor Wakker Dier. Hier is destijds uitgekomen dat grotere bedrijven weidegang weer meer gingen toepassen, om verschillende redenen. De zogenaamde 'auto en trein' tellingen (tellingend die mensen doen, zittend in een auto of trein red.) bleken dus niet te kloppen. Waarom is dit onderzoek nooit groot in de publiciteit geweest? Konden dergelijke instanties hier niet genoeg zieltjes mee winnen?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Letterlijk doormodderen Gert. En verdraaid, vreemde info: natuurlijk kloppen die tellingen vanuit auto of trein niet. Wij hebben hier ook 19 weidepercelen. De koeien lopen in één wei, de pinken in één andere, dus....17 lege weilanden! Zo rekent de WUR. Dit zegt natuurlijk helemaal niets.

 • no-profile-image

  geen boer

  persoonlijk heb ik niet echt de indruk dat er minder weidegang toegepast wordt, in ieder geval niet véél minder. En ik wordt echt he-le-maal niet goed van dat gezwam dat de koeien het vroeger beter hadden. Onze landbouwfilosoof vdP zeker weer. Hij moet maar eens aan z'n opa vragen hoe fijn het vroeger allemaal was.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.