Home

Achtergrond 783 x bekeken 20 reacties

'Kasteelt slechter voor milieu dan import'

Het telen van groente en fruit in kassen in Nederland is slechter voor het milieu dan het importeren van tuinbouwproducten.

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit gegevens die ten grondslag liggen aan een programma dat door het Productschap Tuinbouw wordt gebruikt om de CO2-uitstoot (CO2-footprint) te berekenen, die vrijkomt bij het verbouwen van verschillende soorten groente en fruit. Ook zouden biologisch geteelde producten slechter voor het milieu zijn dan gangbare producten.

Rozenteelt in Kenia zou minder CO2-uitstoot geven dan deze teelt in Nederland. Tomaten zouden beter ingevoerd kunnen worden uit Spanje dan in Nederland in kassen te worden geteeld. De CO2-uitstoot als gevolg van transport is dan wel veel hoger, maar dat wordt meer dan gecompenseerd doordat minder energie voor licht en verwarming nodig is, schrijft de Volkskrant.

Vanwege de lagere efficiëntie hebben biologisch geteelde groenten en vruchten een grotere CO2-belasting dan de teelt waarvoor bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Een woordvoerder van het productschap erkent tegenover de Volkskrant dat sommige bevindingen controversieel zijn en de concurrentiepositie van Nederlandse tuinders zouden kunnen benadelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boeren

  Hebben ze bij die CO2 footprint ook rekening gehouden met de CO2 opname van een gewas?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nee, maar dat is natuurlijk ook niet belangrijk.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Pinxterhuis, hier ligt dus een mooie rol voor het PT. Waar wachten jullie nog op?

 • no-profile-image

  Geert Pinxterhuis

  de Volkskrant is op het idee voor het artikel gebracht door Milieu Centraal (MC), o.m. bekend van de groenten- en fruitkalender. Het bericht in de krant volgt de wijze waarop de 'onafhankelijke voorlichtingsorganisatie' met de CO2-footprint omgaat.
  Bij Nederlandse tuinders die investeerden in energie-innovatie, is de CO2-footprint van het product gunstiger dan die van het buitenlandse product. MC houdt geen rekening met de grote verschillen die er zijn binnen een productgroep, bijv. 'aardwarmte-tomaat' uit de kas of 'zonnewarmte-bio-tomaat' uit de kas (bezwaar 1). Het 'CO2-kaartje' geeft een statisch oordeel en laat (positieve) ontwikkelingen buiten beschouwing (bezwaar 2). Verder blijven andere duurzaamheidsaspecten buiten beeld (bezwaar 3). De kalender doet dus geen recht aan de forse investeringen in duurzaamheid van producenten én zet goedwillende consumenten op het verkeerde been.

 • no-profile-image

  Geert Pinxterhuis

  @Kritische lezer: dit heeft al de aandacht en wordt vervolgd! Zie ook bericht eind januari (http://www.agd.nl/1094178/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/PT-stop-negatief-koopadvies-kasgroente.htm). Gesprek daarna kennelijk niet afdoende....dg

 • no-profile-image

  Jos Cozijnsen

  Het is goed dat deze bevinding uit de eigen sector komt. Tuinders hebben voldoende mogelijkheden de CO2-emissies te verminderen. Voor de warmte aardwarmte, industriële restwarmte etc. Voor de CO2, afgevangen CO2 van de industrie (bijv. Shell, Yara, DSM, Corus) of nog beter CO2 afkomstig van Abengoa (bioethanol). Op zo'n manier hoeft er geen warmte met gas opgewekt te worden. het is tijd dat de tuinders een CO2-plafond krijgen: dan loont het over te stappen!

 • no-profile-image

  gert

  PS.Die boontjes komen uit Kenia

 • no-profile-image

  bert

  Weer handig van het Produktschap voor Tuinbouw om een tooltje te maken dat aantoont dat de tuinbouw uit Nederland beter kan verdwijnen. En natuurlijk deze tool gewoon op de website zetten. Welk doel heeft het PT hiermee voor ogen?

 • no-profile-image

  T J P Leenheer

  de diesel die verbruikt voor vervoer is niet gerekend.

 • no-profile-image

  Han

  @Consument. Helemaal mee ens teel dichtbij de consument, maar dan ook graag seizoen gebonden groente en geen tropische kas producten in de Randstad, alleen nog Nederlands hooguit Frans product.

 • no-profile-image

  balans

  Hoe zit dat eigenlijk met de waterdamp-footprint? Immers waterdamp is een 8x sterker broeigas dan CO2. Misschien komt er wel veel meer waterdamp in de atmosfeer uit de open teelt in het buitenland, dan uit de de kassen hier.Nieuw onderzoek gewenst denk ik.

 • no-profile-image

  plantjeskweker

  Allereerst: als wij hier geen geld meer kunnen verdienen aan teelten kunnen we dan nog wel die producten kopen uit kenia en misschien ook de volkskrant? Geld verdienen gaat altijd ten koste van iets. kranten drukken ook!
  En als we alles uit kenia halen, dan is het grote meer daar nog sneller leeg als nu, en wat adviseerd de volkskrant ons dan?
  In het voetbal wordt het artikel volgens mij scorebordjournalistiek genoemd.
  Kijk eerst eens even verder dan de neus lang is ! Alles hangt met elkaar samen en je kunt er dan ook niet 1 dingetje uitlichten omdat het zo' leuk kopje boven het artikel geeft .

 • no-profile-image

  Consument

  Hou toch op met al die onzin! Het voedsel moet je kort in de buurt produceren. Altijd vers, betrouwbaar en het leverd werkgelegenheid op. Laat de mensen werken voor hun dagelijks brood, dit i.p.v. anderen die wel werken steeds maar treiteren!!

 • no-profile-image

  ikke

  tja, milieu,..best een punt
  maar de gezondheid dan?
  middelen die hier niet mogen omdat ze schadelijk(voor mens EN milieu zouden kunnen ) zijn worden in andere landen soms toch nog wel gebruikt.
  lijkt me toch ook niet geheel onbelangrijk.
  en hoe heeft men ook gecontrloeerd hoe het met de uitstoot is in het buitenland??
  nederland loopt altijd vooraan in de rij als het om regels, en je er ook aan houden, gaat!

  beetje vertekend beeld, en weer niet zo gunstig voor de nederlandse tuinbouw.
  en erg leuk als het buitenland dit weer op pikt.!!
  al zal de belgische en duitse uitstoot dan niet veel verschillen met de nederlandse denk ik

 • no-profile-image

  Han

  @Ikke. Mak je niet zo bang over middelen gebruik. Er zijn weinig oude en hier verboden middelen in andere landen en zeker geen middelen die de consument schaden. Wat hier in bv grondwater komt hoeft in andere landen geen punt te zijn van wege het klimaat, de grondsoort, teelt intensiteit.

 • no-profile-image

  Anne

  "Vanwege de minder efficiënte teelt heeft biologisch geteelde groente en fruit een grotere CO2-belasting dan die waarvoor bestrijdingsmiddelen worden gebruikt."

  Gaat dit alleen om biologische groente en fruit in kassen of ook buiten kassen? En heeft men in de berekening ook gelet op de energie die het kost om de bestrijdingsmiddelen te produceren?

  De vervuiling door landbouwgif is zeker niet naar gekeken, logisch voor een CO2 footprint, maar wel belangrijk.

 • no-profile-image

  gert

  De klant wil zo vers mogelijk,elke morgen landt er een vliegtuig met verse spercieboontjes op Schiphol ,die hebben ook al een boel energie gekost,wat is duurzaam ?

 • no-profile-image

  dirk

  Voor de mensen die ze alles wijs kunnen maken:CO2 is totaal onschadelijk!Vroeger ver voordat de mens op aarde was was het gehalte al ooit meer als 3000 ppm,de dino's hadden er echt geen last van!Maarja wie zich graag gek investeerd,ga vooral je gang,de tuinders lopen toch al graag voorop!

 • no-profile-image

  subsidie op subsidie

  Eigenlijk weet elk weldenkend mens dit toch allang. Er is ruimschoots genoeg glas in Nederland en daarin ook nog erg veel leegstand. Wanneer zouden (m.n. ZH Provinciale Gedeputeerde) nou eens hun eigen ego eens opzij zetten en de voortschrijnende inzichten in deze moeilijke economische tijden onder ogen zien !

 • no-profile-image

  ED

  Het PT bewijst nogmaals dat ze geen bestaansrecht heeft. Het berekenen van het fossiele brandstof verbruik is uiterst ingewikkelt en is uiteindelijk meer afhankelijk van aannames. Wordt er rekening gehouden met het alumiumsmelten en het autotransport van de NL werknemer en de lopende keniaanse werknemer. En dan het winnen van de ijzererts voor de auto van de NL werknemer? Het PT moet meteen worden opgeheven; reduceert de PT CO2 uitstoort tot nul

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.