Home

Achtergrond 220 x bekeken

Kamer wil toch versoepeling fokverbod Q-koorts

De Kamer stelt alsnog een poging in het werk om een (gedeeltelijke) versoepeling van het levenslange fokverbod voor jonge geiten af te dwingen.

Vanmiddag heeft de Kamer een extra plenair debat met de ministers Verburg en Klink aangevraagd. Dat vindt vermoedelijk volgende week woensdag plaats. Bij die gelegenheid wil de Kamer moties indienen voor een (gedeeltelijke) versoepeling van het fokverbod voor jonge geiten. Gedacht wordt aan opheffing van het fokverbod voor geiten die al waren gevaccineerd, vóórdat de besmetting met Q-koorts op een bedrijf was vastgesteld. Dat betreft dan geiten die al in 2008 of 2009 zijn geënt. Daaraan gekoppeld is dan een plan van aanpak om eventuele besmettingen met Q-koorts goed te monitoren.

De Kamer overweegt daarnaast een ruimere compensatie voor veehouders die zich geconfronteerd zien met een levenslang fokverbod voor veel van hun dieren. Tijdens het Kamerdebat, gisteren, poogde de Kamer ook al beide ministers te overtuigen van de noodzaak de sector meer tegemoet te komen. Die hielden toen voet bij stuk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.