Home

Achtergrond

Kamer wil fokverbod geiten opnieuw opheffen

Een nieuwe poging van de Tweede Kamer om het levenslange fokverbod van jonge geiten op te heffen stuit op bezwaar van minister Verburg.

De Kamer stemde vanmiddag voor een motie van SGP-Kamerlid Dijkgraaf die de regering vraagt het levenslange fokverbod op te heffen. Die Kameruitspraak vraagt om opheffing van het fokverbod voor jaarlingen op de bedrijven die in 2010 besmet zijn verklaard maar aantoonbaar en volledig gevaccineerd hadden. Volgens indiener Dijkgraaf is van deze categorie jonge geiten het risico zeer laag dat zij met de Q-koortsbacterie zijn besmet. Verburg denkt daar anders over. Zij gaat er van uit dat sommige van deze geiten al besmet waren voor ze werden geënt en dat die bij het werpen veel smetstof verspreiden.

Met datzelfde argument had de minister ook al geweigerd uitvoering te geven aan de motie Snijder, die eveneens vroeg om opheffing van het fokverbod. Vandaag voegde zij daar het argument aan toe dat niet goed valt te bepalen van welke dieren het fokverbod moet worden opgegeven. Veel van die dieren zijn geboren op een moment dat het I&R-systeem nog niet op orde was.

Desondanks werd Dijkgraafs motie aangenomen met de stemmen van VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP. Aangenomen werd ook een motie van CDA-Kamerlid Ormel die vraagt om een bestrijdingsplan voor Q-koorts waarin tijdige ruiming van risicogroepen als een van de te nemen maatregelen is opgenomen.

Lees ook: Verburg overlegt met LTO over vergoeding fokverbod

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.