Home

Achtergrond

Kamer buigt zich over dioxinepaling

De Tweede Kamer praat donderdag met de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) over paling waarin te veel dioxine zit.

Verburg heeft inmiddels aangegeven dat ze snel in overleg gaat met vissers, supermarkten, restaurants en het Productschap Vis.

Het televisieprogramma Zembla berichtte dit weekeinde dat de handel in paling met dioxine ondanks eerdere waarschuwingen gewoon doorgaat. De Kamer wil hier meer over weten. Te veel dioxine kan kanker veroorzaken.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwde in 2007 al voor een te hoog dioxinegehalte in paling die wordt gevangen in de grote rivieren en de Biesbosch en pleitte voor een vangstverbod. Verburg verzocht de sector destijds ook al maatregelen te nemen om te voorkomen dat deze vis in de handel kwam.

Het ministerie stelt dat in Nederlandse winkels vooral gekweekte paling wordt verkocht en dat alleen bij een deel van de wilde paling de kans groot is dat er dioxine in wordt gevonden.

De SP pleitte al voor een handelsverbod van paling uit de bewuste gebieden. D66 wil dat het kabinet met feiten komt zodat er een gezonde afweging kan worden gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.