Home

Achtergrond 186 x bekeken 2 reacties

Kabinet snijdt verder in ambtenarenapparaat

Het ambtenarenapparaat moet de komende jaren nog eens 1,5 procent bezuinigen op personeel en materieel.

De bezuiniging loopt op tot 230 miljoen euro in 2015 en maakt onderdeel uit van het pakket bezuinigingen van 3,2 miljard euro dat het demissionaire kabinet dinsdag op Prinsjesdag presenteert.

Ingewijden hebben dat donderdag gemeld. Het gaat om ambtenaren bij ministeries en verwante organisaties zoals zelfstandige bestuursorganen. De rest van het bezuinigingspakket was de afgelopen tijd al uitgelekt. Zo wordt er gesneden in gereserveerd geld voor nieuw beleid (700 miljoen) en inburgering (340 miljoen). Verder gaat de kinderopvangtoeslag vanaf 2012 omlaag. Dat levert in 2015 445 miljoen euro op waarvan een deel gebruikt wordt om andere tegenvallers op de onderwijsbegroting te dichten. De accijns op sigaretten en shag gaat omhoog (200 miljoen). Al gerealiseerde loonmatiging levert verder 400 miljoen op, een verdere bezuiniging op loonpotjes voor ambtenaren moet nog eens 600 miljoen opleveren. Uit een potje voor 'incidentele loonontwikkeling' verdwijnt 300 miljoen.

Het kabinet sneed de afgelopen jaren ook al flink in het ambtenarenapparaat. Het had zichzelf ten doel gesteld het aantal ambtenaren drastisch terug te brengen.

Het bezuinigingspakket van 3,2 miljard is het belangrijkste dat het demissionaire kabinet volgende week toe te lichten heeft, omdat het geen nieuw beleid kan aankondigen. Om de begroting netjes over te dragen aan een nieuw kabinet waren de bezuinigingen echter wel nodig.

Woensdag bleek al dat het begrotingstekort volgend jaar met 3,9 procent iets beter uitpakt dan aanvankelijk gedacht. De groei van de economie is daarentegen minder. Het Centraal Planbureau (CPB) ging eerder nog uit van een groei van 1,75 procent in 2011, maar dat is in de Macro Economische Verkenningen bijgesteld naar 1,5 procent. Wel verwacht het planbureau dat de inflatie in 2011 verder daalt naar 1,5 procent en dat de werkloosheid daalt tot 425.000 mensen. Eerder werd nog rekening gehouden met 465.000 werkzoekenden.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    En natuurlijk de foute mestwet. Enkele miljarden heeft dit al gekost en we gaan nog steeds door met het besteden van miljoenen aan deze idiotie!

  • no-profile-image

    hugo

    Er kan bij LNV nog zoveel bezuinigd worden als ze de onnodige zich zelf instand houdende regelgeving vereenvoudigen. Slachtvarkens keuren voor er getransporteerd/ geexporteerd mag worden bijvoorbeeld. Dit gebeurd toch daar voor de slacht! Weg met deze onzin

Of registreer je om te kunnen reageren.