Home

Achtergrond 10 reacties

Jongeren keren reformatorische kerk rug toe

Bij de Christelijk Gereformeerde Kerken (CGK) verlaat gemiddeld een jongere per dag de kerk.

De CGK bevestigde vandaag een bericht daarover in het Friesch Dagblad. De afgelopen vijftien jaar verlieten meer dan 5500 jongeren de reformatorische geloofsgemeenchap. In totaal heeft het CGK nu ongeveer 74.374 leden.

De cijfers werden bekendgemaakt bij de uitreiking van het boekje Om het hart van jongeren, tijdens een van de synodevergaderingen in Nunspeet.

Jongeren lezen de Bijbel, maar begrijpen er niet veel van, blijkt onder meer uit de publicatie. Ze voelen een kloof tussen de geloofsleer en het leven. De jongerenafdeling van de CGK, het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) heeft de kerken daarom opgeroepen meer te bidden voor het jeugdwerk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Hoi Piet. Ik weet wél dat de peentjes dit jaar twee centimeter korter zijn dan vorig jaar. Las ik ook in het AGD!

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  In die eerste 30 jaar maakte Hij vriendjes Patrick! Twaalf stuks. Daarmee vierde Hij immers het laatste avondmaal. Beetje verdacht nietwaar: dertien kerels en een dame. Maria Magdalena! Men zou bijna iets gaan denken. En dan die onmogelijke houdingen. Lijkt op stevige SM! Het zal toch niet zo zijn dat die hele kruisweg.............................................!Enfin, pols- of enkelbandjes waren er toen nog niet en dus moet ook die hemelvaart maar voetstoots aangenomen worden. Ik ken de jeugd hier op het dorp en die gaan in Amsterdam naar de bios en disco. Logisch dat zij die onzin niet langer slikken. Ze nemen liever een pilletje!

 • no-profile-image

  gert

  gaat heen en vermenigvuldig u

 • no-profile-image

  Patrick

  Mooie trend, mooier als het nog meer versneld wordt. Een boek dat veel herschreven is, veel uit verwijdert is in de middeleeuwen door mannelijk pausen, voor macht en power moet men niet zo series nemen als nu. This maar een boek, vreemd dat de hoofdfiguur in dat boek door mensen gewaardeerd en herinnerd wordt, hangend in de meest onmogelijke posities aan het kruis, pff wat een symbool. Mensen bang maken voor hemel en hel is triest. Waarom staat er niets in dat ´heilige´boek over de hoofdpersoon zijn eerste 30 jaar? Dat zou les 1 moeten zijn voor de rest van de 74.374 leden. Een eindgetal van 777 is meer als genoeg.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Eentje per dag gaat vanzelf veel te langzaam. Ze kunnen de leegloop versnellen door de deuren helemaal open te gooien.

 • no-profile-image

  piet

  Katja je bent een dondersteen, maar wat weet jij hier nou weer vanaf?

 • no-profile-image

  Piet

  De god van Patrick hangt waarschijnlijk boven de wastafel. Een symbool van zelfverheerlijking, in tegenstelling tot de christelijke God die zijn eigen leven gaf voor de hele wereld!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Piet, Joshua (engels Jezus), heeft prima werk geleverd, raar toch dat zijn eerste 30 jaar niet beschreven staan? En wie heeft de mantra bedacht dat hij zijn leven gegeven heeft voor de hele wereld? Hij deed gewoon zijn ding, hij deed dat echt niet speciaal met een doel voor anderen verwacht ik, maar tuurlijk heeft hij mensen veel kunnen uitleggen en veel kunnen leren, wat dan weer schijnbaar niet belangrijk genoeg was om in dat zeer oude boek te beschrijven (of laat ik zeggen, waarom zou dat er ooit zijn uitgehaald?). Dan ben ik bang dat jouw christelijke god een oordelende god is, (raar toch?), voor een creator van alles?
  Ik geloof zelfs dat er ergens in dat oude boek staat in het paradijs verhaal dat hij spreekt over wij, mmmmm.... Ik denk dat de huidige christelijke god een mannelijke variant is (geworden), dat die god paranoia is, verwend is als een klein kind, en zomaar beslist heeft dat hij de creator van de planeet is, creator van dit universum en alle andere universa is. Ik ben bang dat de huidige christelijke god vrouwen haat, en eigenlijk gewoon een loser is. Het zou beter zijn als het concept van die mannelijke christelijke god, hoog boven op een wolk, oordelend de weg wijst naar hel en hemel, snel tot het verre verleden behoort. Het beste is dat ie met pensioen gaat en nooit meer van zich laat horen. Eindelijk is dan de mensheid bevrijdt van die gedachten patronen en spinsels dan van die grappenmaker van een nep god.
  Opgeruimd staat netjes. Natuurlijk zonder oordeel.

 • no-profile-image

  gert

  niet meer van deze tijd

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Remonstrantse jongeren: vroeger telden ze op, maar nu trekken ze alleen nog maar af!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.