Home

Achtergrond

Informateur praat verder met 'rechts'

Informateur Herman Tjeenk Willink praat donderdag in zijn tussenronde afzonderlijk verder met de fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA.

Hij wil met hen spreken over de voorwaarden die vervuld moeten zijn om een minderheidskabinet van VVD en CDA mogelijk te maken, dat op gedoogsteun van de PVV kan rekenen.

Tjeenk Willink rondde donderdagochtend zijn gesprekken af met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Nu wil hij zich richten op de beoogde politieke samenwerking tussen VVD, PVV en CDA. Deze drie partijen willen graag hun vorige week gestaakte onderhandelingen hervatten. In hun gesprekken met Tjeenk Willink hebben de fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) hun best gedaan de informateur ervan te overtuigen dat hun onderhandelingen nu wel met succes kunnen worden afgerond.

Vrijdag zal Tjeenk Willink met de voormalige informateur Ivo Opstelten, die de eerdere gesprekken tussen VVD, PVV en CDA leidde, spreken. De drie partijen zien graag dat Opstelten de gesprekken opnieuw gaat leiden.

Tjeenk Willink wil ook voorzitter René van der Linden van de Eerste Kamer spreken. In de senaat hebben VVD, PVV en CDA geen meerderheid, wat de samenwerking met een nieuw kabinet kan bemoeilijken. De PVV is zelfs niet vertegenwoordigd in de senaat. Volgend jaar zijn er verkiezingen in de Eerste Kamer.

De informateur denkt maandag zijn werkzaamheden, inclusief zijn eindverslag, te kunnen afronden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.