Home

Achtergrond 188 x bekeken

Informateur: Opstelten verder met rechts

Informateur Herman Tjeenk Willink heeft koningin Beatrix geadviseerd om Ivo Opstelten opnieuw te benoemen tot informateur.

Onder Opsteltens leiding kunnen VVD, CDA en PVV verder praten over een minderheidskabinet van VVD en CDA dat met steun van de PVV in de Tweede Kamer kan functioneren.

"Tjeenk Willink adviseert de Koningin om Opstelten te verzoeken zijn onderzoek naar de spoedige totstandkoming van een stabiel kabinet van VVD en CDA, dat met steun van de PVV kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal, voort te zetten'', aldus een bericht van de woordvoerder van de informateur maandag.

Tjeenk Willink schrijft in zijn eindverslag dat de nieuwe informateur er goed aan zou doen om bij andere partijen na te gaan of zij op bepaalde hoofdpunten bereid zijn het kabinetsbeleid te steunen. Hij verwijst in het bijzonder naar "de Europese agenda die de komende maanden belangrijke onderwerpen zal bevatten waaronder het eindrapport van de werkgroep-Van Rompuy.''

Bij dat dossier zullen VVD en CDA mogelijk steun van een andere partij dan de PVV nodig hebben. Maar makkelijk zal dat niet worden. In zijn gesprek met Tjeenk Willink heeft PvdA-fractievoorzitter Job Cohen al aangegeven dat "het kabinet er niet op voorhand vanuit kan gaan dat zijn fractie het kabinet aan een meerderheid helpt in gevallen waarin er onvoldoende steun is.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.