Home

Achtergrond 1 reactie

Industrie wil geen Nederlandse aflandnotering

Veel Oost-Brabantse aardappeltelers zijn de Belgapom-notering beu en willen een Nederlandse aflandnotering bij de beurs in Goes.

Ze vinden de Belgische Belgapom-notering veel te laag (€11/100 kilo), gezien de slechte rooiomstandigheden, lage opbrengstprognoses en de hoge termijnmarktnotering (€24/100 kilo). De Belgapom-notering is een aparte notering. In de beurscommissie van Belgapom zetelen uitsluitend afgevaardigden van de Belgische handel en de industrie, geen telers. De afnemer zet uit eigenbelang dus de - lage - prijs neer. Bij Goes en Emmeloord zitten ook telers in de beurscommissie.

Feit is dat de Belgapom-notering in september en oktober de enige notering is voor vrije marktprijzen voor aardappelen. Goes en Emmeloord gaan pas eind oktober noteren, als de eerste schuuraardappelen worden verkocht. Niet alleen de Belgische, ook de Nederlandse industrie baseert zich dus op de (lage) Belgapom-notering.

Reden voor de telers aan LTO te vragen zich sterk te maken voor een Nederlandse aflandnotering. LTO meldde de telers echter dat dat op korte termijn niet lukt, omdat de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), de brancheorganisatie van de aardappelhandel en de Vavi, de brancheorganisatie van de verwerkende industrie geen aflandnotering wil. Zij zijn niet gebaat bij transparantie.

René van Diepen van de NAO ontkent dat hij tegen een Nederlandse aflandnotering is. Wel plaatst hij kanttekeningen. "Een notering moet een afspiegeling zijn van de markt. Omdat de aflandlevering vooral contractwerk is, zijn er te weinig transacties om er een goede notering op te baseren."

LTO is nu wel in gesprek met de beurzen, de NAO en de Vavi voor het opzetten van een aardappelprijsinformatiesysteem, genaamd API. Dat moet alle transacties inzichtelijk maken. Een aparte aflandnotering is dan niet meer nodig, vertelt Jaap Haanstra van de Vakgroep Akkerbouw van LTO. "Lukt het niet API van de grond te krijgen, dan kunnen we komend jaar alsnog proberen een Nederlandse aflandnotering op te zetten."

De beurs Goes zou graag een aflandnotering publiceren, maar het moet dan wel op een correcte manier gebeuren, vertelt Meeuw de Bruijne, lid van de telerscommissie van de beurs in Goes. "Heel lastig bij een aflandnotering is de diversiteit aan bestemmingen en rassen. Ook is in de aflandperiode vaak sprake van relatief veel gedwongen aanbod wegens kwaliteitsproblemen. Dat beïnvloedt de prijs vaak negatief."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    c

    zoals reeds vroeger gemeld: belgapom is een zootje vampieren met de handel ertussen als lokaas. de boeren spelen voor kreng. waarom wordt belgapom gedoogd? ze hebben al jaren het weinige vet aan de karkas van het kreng afgeschraapt. Contractboeren, uw patatjes liggen nog niet de schuur, waarom geef je ze 7 maand terug weg aan die vampieren voor een smakeloze verzuurde bouillonprijs ?het vel van de beer verkopen eer hij geschoten is, vraagt om problemen hé! Misschien wordt 2010 een jaar 1998 in het kwadraat.En wat als nu nog eens 15 % in de grond blijft zitten en het zeer koud wordt? Leve de contracten....aan 16 cent af land...en met win-win condities.

Of registreer je om te kunnen reageren.