Home

Achtergrond

'IJslandse ex-premier moet terechtstaan'

Ex-premier Geir Haarde van IJsland en drie oud-ministers moeten worden berecht voor hun rol bij de bankencrisis die het eiland in 2008 trof. Dit concludeert een parlementaire enquêtecommissie die zaterdag haar eindverslag presenteerde. Ook in Nederland werden veel klanten van Icesave de dupe van het bankschandaal.

De commissie verwijt de oud-bewindslieden extreme nalatigheid. Daarom moeten zij terechtstaan en gestraft worden door de Landsdómur, een speciale rechtbank voor leden van de regering die in 1905 is opgericht en nog nooit een rechtszaak heeft gehad.

Naast Haarde moeten volgens de commissie oud-minister van Financiën Arni Mathiesen, oud-minister van Handel Björgvin Sugurdsson en oud-minister van Buitenlandse Zaken Sólrún Gísladóttir terechtstaan. Het IJslandse parlement, het Althing, komt naar verwachting maandag bijeen om zich over de kwestie te buigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.