Home

Achtergrond

IJskappen smelten langzamer dan gedacht

De ijskappen van Groenland en West-Antarctica smelten veel minder snel dan gedacht.

Dat schrijven wetenschappers van onder meer de Technische Universiteit Delft in het septembernummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.

Het smelten van de ijskappen wordt sinds 2002 in kaart gebracht met behulp van twee satellieten, aan de hand van schommelingen in het zwaartekrachtveld van de aarde. Die veranderingen hangen samen met de precieze verdeling van de massa op aarde, waaronder ijs en water.

Op basis van die berekeningen gingen wetenschappers er tot dusver van uit dat in Groenland jaarlijks ongeveer 230 gigaton ijs smelt en in West-Antarctica 132 gigaton. Die resultaten blijken evenwel niet goed gecorrigeerd te zijn voor andere factoren die het zwaartekrtachtveld van de aarde beïnvloeden, zoals bewegingen in de aardkorst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.