Home

Achtergrond

IGC: geen reden voor heftige schommeling graanprijzen

De schommeling van de tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago is dit seizoen heftiger dan in 2007/2008.

Terwijl daar geen reden voor is, stelt de International Grains Council. De IGC heeft vanmiddag een nieuwe graanprognose gepubliceerd. In het rapport schrijft het analysebureau dat de dagelijkse verschillen in tarwenoteringen op de termijnmarkt nog nooit zo groot zijn geweest in deze eeuw. "Veel analisten zijn verbaasd over de heftigheid waarmee de markt reageert. De voorraad tarwe en andere granen is groot genoeg."

Volgens de IGC produceert de wereld dit seizoen 644 miljoen ton tarwe. Dat is de derde oogst ooit, na de seizoenen 2008/2009 en 2009/2010. Aan het einde van dit seizoen 2010/2011 ligt er 183 miljoen ton tarwe op voorraad. Dat is de één na grootste voorraad ooit.

De totale graanproductie, exclusief rijst, komt dit seizoen op 1.741 miljoen ton. Het verbruik bedraagt 1.780 miljoen ton. Daardoor krimpt de graanvoorraad naar 353 miljoen ton. Maar dat is volgens de IGC nog altijd de derde grootste graanvoorraad ooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.