Home

Achtergrond 449 x bekeken

Hoornloze koe weer stap dichterbij

Het fokken van hoogproductieve koeien zonder hoorns is weer een stap dichterbij gekomen, meldt Wageningen UR Livestock Research.

Hoornloosheid komt van nature voor bij sommige koeiensoorten. Een nieuw, toegesneden fokprogramma biedt echter mogelijkheden om hoornloze stieren te krijgen met een hoge fokwaarde voor melkproductie. Omdat vrij weinig hoornloze stieren beschikbaar zijn voor KI, is een balans nodig tussen het verankeren van hoornloosheid in een populatie, genetische vooruitgang en minimalisatie van inteelt. De beschikbare hoornloze stieren zijn onderling tamelijk sterk verwant, maar minder dan de gehoornde Nederlandse koeien. Daarbij kan een verstandig fokprogramma problemen helpen voorkomen.

Selectie met merkers biedt volgens de Wageningse onderzoekers goede mogelijkheden om binnen 10 jaar hoornloze stieren te fokken met een hoge fokwaarde voor melkproductie. Een veehouder kan verschillende strategieën volgen om hoornloosheid in zijn veestapel in te fokken. Geleidelijk inzetten van hoornloze stieren is naar verwachting de beste strategie. Na 10 jaar is dan de helft van de nieuwgeboren kalveren hoornloos met een gelijkwaardige fokwaarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.