Home

Achtergrond 4 reacties

'Honger lijden kost 450 miljard dollar per jaar'

Honger kost arme landen zeker 450 miljard dollar per jaar.

Dat is tienmaal het bedrag dat nodig is om honger wereldwijd nog voor het jaar 2015 te halveren. Dat schrijft de internationale hulporganisatie ActionAid in het rapport "Who’s really fighting hunger?". Het geld gaat verloren aan extra kosten voor gezondheidszorg en een lagere productiviteit.

Volgens campagneleider Laura Sullivan breken de politieke leiders van de Europese Unie hun eerder gedane beloften door beleid te maken dat meer boeren in arme landen marginaliseert. "Ze geven genereuze subsidies en belastingvoordelen aan producenten van biobrandstoffen, die tot 2020 de prijs voor voedsel 15 procent omhoog kunnen stuwen."

Bedrijven binnen de EU hebben in ontwikkelingslanden volgens Sullivan beslag gelegd op circa 5 miljoen hectare landbouwgrond, een gebied groter dan Denemarken. De gewassen die hierop worden geteeld worden zonder uitzondering volgens ActionAid geëxporteerd.

ActionAid noemt Brazilië, China, Ghana, Malawi en Vietnam als voorbeelden van landen die met succes honger hebben teruggebracht door andere tactieken in te zetten. Volgens ActionAid zetten de landen in op het stimuleren van de productiviteit van kleinschalig opererende boeren en het opzetten van sociale voedseldistributienetwerken.

In Malawi is het aantal mensen dat overleefd door voedselhulp in vijf jaar tijd teruggebracht van 1,5 miljoen naar 150.000. In Brazilië is het aantal kinderen met een te laag gewicht gehalveerd in minder dan 10 jaar. Volgens critici, waaronder de Wereldbank, zijn investeringen in landbouwgrond noodzakelijk om de landbouw naar een hoger niveau te tillen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  In landen als Zimbabwe hebben ze andere prioriteiten !

 • no-profile-image

  sjeng

  @gert, het belangrijkste vergeet je: en waar het echt schrijnend is zijn de grenzen dicht!

 • no-profile-image

  gert

  Verburg praat graag hierover op een wereldvoedselconferentie maar ondertussen wordt in haar eigen land heel veel goede landbouwgrond voor natuur ingericht Natura 2000 ,EHS .enz.Ze heeft wel veel boter op haar hoofd.De laatste jaren werd in Nederland er ook op gewezen dat onze graanvelden nu in Oost- Europa liggen,maar kijk nu eens wat daar deze zomer allemaal gebeurd is. Natuurrampen en veel afgebrande graanvelden !

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goede landbouwgrond omzetten in natuur stuwt ook de voedselprijzen omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.