Home

Achtergrond 255 x bekeken

Hongarije wil buitenlandse grondkopers langer weren

De Hongaarse regering wil buitenlandse investeerders in landbouwgrond langer buiten de deur kunnen houden, uit vrees voor verstoring van de eigen landbouwsector.

Dat meldt persbureau Reuters. Hongarije zou daarbij een clausule in het EU-toetredingsverdrag willen gebruiken, die verlenging van het verbod op grondverwerving door buitenlanders tot 2014 mogelijk maakt.

Bij de toetreding van acht Oost-Europese lidstaten in mei 2004 is bepaald dat deze landen een overgangsperiode mogen instellen van zeven jaar, waarin buitenlanders niet zomaar grond kunnen kopen. Mocht sprake zijn serieuze verstoringen, kan deze periode met drie jaar worden verlengd.

De Hongaarse landbouwminister Sandor Fazekas zou zich hebben verzekerd van de steun van Frankrijk, Polen, Roemenië en Bulgarije, aldus Reuters.

Een zegsman van de Europese Commissie laat weten dat een verlenging van de overgangsperiode mogelijk is, maar dat een verzoek daartoe nog niet is ontvangen, noch van Hongarije noch van een ander land. Zo’n verzoek moet wel goed worden onderbouwd.

De Commissie ziet de aanwezigheid van buitenlandse investeerders niet zozeer als een bedreiging voor de Oost-Europese landbouw. Integendeel, dit kan de ontwikkeling van de agrarische sector daar juist stimuleren, vindt ze.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.