Home

Achtergrond 1 reactie

Hoge houtprijs brengt tuinders in problemen

De oplopende prijzen voor houtige biomassa brengen glastuinders met ketels in problemen.

De prijzen zijn in korte tijd meer dan 50 procent opgelopen. Zo komt het volgens Cogen Projects voor dat projecten die bij investeringen in 2009 uitgingen van een houtprijs van 25 tot 30 euro per ton nu geconfronteerd worden met prijzen van 40 tot 45 euro. "Die projecten hebben het moeilijk en de vraag is of het houdbaar is voor de langere termijn."

Jaap Vink, teler in Beetgum en pionier in het stoken van hout voor elektriciteit en warmte, beaamt de prijsstijging. Hij signaleert een enorme houtvraag uit Duitsland en Denemarken. "In de kop van Denemarken zijn ze bereid 60 tot 70 euro per ton te betalen. Ik weet niet wat daar aan de hand is."

Vink sluit jaarcontracten af, maar signaleert dat zijn leverancier nu alles uit de kast moet halen om tegen de jaarcontracten te leveren. Volgend jaar verwacht Vink een contractprijsstijging.

Voor zijn installatie betekent dit een verlenging van de terugverdientijd. "We gingen uit van een houtprijs van 20 euro per ton. Dat bracht een terugverdientijd van zes jaar, dat zal nu tien jaar zijn." Dan is de installatie van 5 miljoen euro ook afgeschreven. Ook de subsidie voor groene stroom is niet voldoende. Cogen pleit ervoor telers uit de oude MEP-subsidieregeling onder te brengen in de nieuwe, ruimere SDE-regeling.

Eén reactie

  • no-profile-image

    nico

    we blijven het zeggen subsidie is voor de biomassa leveranciers

Of registreer je om te kunnen reageren.