Home

Achtergrond 586 x bekeken 2 reacties

Hoezo wake up call?

Wakker Dier komt met een aanklacht tegen de melkveehouderij: koeien lijden pijn.

‘Het typische beeld van de tevreden herkauwende koe in de wei staat in schril contrast met de werkelijkheid. Zeven van de tien koeien lopen rond met klauwontsteking en elk jaar krijgen vier van de tien koeien uierontsteking.’ De passage komt uit het persbericht waarin stichting Wakker Dier aandacht vraag voor haar rapport ‘Vijf voor twaalf voor de Nederlandse melkveehouderij’. Honderdduizenden koeien zouden met pijn op stal staan. Wakker Dier noemt het rapport een wake up call voor de melkveesector, maar vooral voor consumenten en supermarkten.

De reacties vanuit de melkveehouderij op het rapport zijn opvallend gematigd. De strekking van het rapport, pijn bij koeien, wordt niet bestreden. Kan ook nauwelijks, aangezien ‘klauwgebreken’ in de fokkerij tot speerpunt is verheven. Aan het lijstje fokwaarden is recentelijk klauwgezondheid toegevoegd.

Overal waar over fokkerij wordt gesproken, of dat nu op de NRM is, op regionale fokveedagen of op studie-avonden, gaat het over duurzaamheid, over klauw- en uiergezondheid. De gemiddelde levensduur van de melkveestapel is een belangrijk kengetal geworden. Dat zal misschien vaker om financiële redenen zijn dan louter uit welzijnsoogpunt, maar wat maakt het uit.

Als het Wakker Dier-rapport al een wake up call is, dan dus zeker niet voor de melkveehouder. Die is juist op het punt van uier- en klauwgezondheid al enige tijd klaarwakker. Productieverhoging staat in de fokkerij niet meer op nummer 1. Driewegkruising om met behoud van melkproductie de gezondheidseigenschappen te verbeteren, staat volop in de belangstelling.Wat overblijft is een wake up call voor consument en supermarkt. Die kunnen via hun koopgedrag werken aan een minder pijnlijk leven voor melkkoeien. Dat LTO Nederland het rapport van Wakker Dier lijkt te omhelzen, is dan ook niet verbazend. Het biedt de melkveesector een uitgelezen platform te vertellen wat hij doet.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Leo. Hoeveel melk zouden de koeien meer geven als zo gezond zijn als Wakkerdier graag wil. Dit stuk is volgens mij meer van toepassing op de in legbatterijen gestapelde mensen, die bij ieder scheet van hun werk blijven. Of erger die van onbehagen onder de maat produceren in hun glazen kantoren. Ik heb nog geen koe aan de doop gezien of die zich super agressief gedraagt in de groep (zinloos geweld). Leo mag ik hier de conlusie aan verbinden; "De koeien voelen zich hartstikke lekker in de Mega stal en zijn super gelukkig? Iedereen is wel eens ziek!"

  • no-profile-image

    Jan Hendrikx

    Ben absoluut geen wakkerdier fan. Zit zelf in de agrarische sector. Omdat ik veel onderweg ben moet ik regelmatig wachten op plekken waar koeien over moeten steken op een asvaltweg en als je dan aan het tellen gaat hoeveel koeien er dan kreupel lopen schieten mij soms de tranen in de ogen. Ik heb ook iets met paarden en geloof me dat ik wel kan zien of een dier kreupel loopt of niet. Dat de reactie uit de hoek van de melkveehouderij zo zwak is komt volgens mij omdat ze heel goed weten dat dit echt een probleem is en dat wakkerdier hier een punt heeft. Er hoef er maar iemand een filmpje te maken bij zo'n oversteek plaats en op tv te laten zien en we hebben weer een schandaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.