Home

Achtergrond 321 x bekeken 12 reacties

Hoezo psychische nood?

De tv-uitzending van Rondom 10 kopte met zorgelijke berichten. Maar uit hun cijfers blijken ook andere dingen.

De uitzending van Rondom 10 op 18 september, over de psychische en financiële nood van boeren, maakte veel los. De nood is hoog, zo werd duidelijk. Uit een enquête die het programma samen met LTO hield onder 3.000 boeren, bleek namelijk dat een kwart tot een derde van de boeren en tuinders volgens henzelf in de knoei zit. Zowel financieel als psychisch.

Dat is niet niks, maar is het abnormaal veel? Geen idee. Want waar moet je dat percentage mee vergelijken? De website www.overspannen.nl geeft aan dat een kwart van álle werkenden last heeft van klachten als gevolg van stress. De problemen zijn het grootst in de horeca, de zorg, het onderwijs, de welzijnszorg, bij de politie, in het vervoer en de communicatie.

Wat zeggen de cijfers van Rondom 10 nog meer? Ze zeggen volgens mij ook dat driekwart van de boeren, de meerderheid dus, niet in de knoei zit. Niet geestelijk en niet financieel. Een vijfde heeft naar eigen zeggen ongezond veel schulden, maar 80 procent dus niet. Een vijfde heeft geen vertrouwen in de toekomst, de meerderheid dus wel. Met cijfers kun je altijd meerdere kanten op: is het glas halfleeg of halfvol?

U hoort mij niet zeggen dat het één en al lol is op een boerenbedrijf, helemaal niet. Maar de meeste ondervraagde boeren schaarden zichzelf duidelijk niet bij de noodgroep. Het is dus niet alleen maar kommer en kwel. Ik moet ineens denken aan de uitspraak van een varkenshoudster die ik nog niet zo lang geleden interviewde: ,,Boeren zijn veerkrachtige mensen.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Mee eens Margreet. Het programma had een pessimistische inslag. De enkele positieve inbreng werd gelijk door de negatievelingen onderuit geschopt. Het gaat hier op het forum al niet anders, hoe negatiever hoe beter.

 • no-profile-image

  Jonas

  Margreet, je hebt al verschillende artikelen geschreven over de geslotenheid van boeren. Ze komen niet naar buiten met financiele problemen, persoonlijke problemen en andere vuile was. Is het al eens bij je boven komen borrelen dat je daar wel eens gelijk in zou kunnen hebben? En dat dat ook geldt voor deze 3000 boeren die aan het onderzoek hebben meegewerkt? Dat kwart van de boeren dat zegt in de knoei te zitten is misschien maar het topje van de ijsberg?

 • no-profile-image

  kenner

  Margreet ,

  je mag t me niet kwalijk nemen , maar je snijdt eigenlijk altijd triestge onderwerpen aan , ik hoop toch heel erg " als België splits niet bij nederland te voegen " Vindt dat er veel meer geleuterd en kritiek geven wordt dan iets anders , wees verdomd eens trots op jullie boeren , ze behoren tot de besten van de wereld , en je ziet het niet eens Margreet , of ben je die thema's voorgelegd misschien .... Boeren moeten opeens alle talenten hebben , alles kunnen , vriendelijk blijven als t crisis is , bren graag zien , en zorgboerdeijen hebben , enz, enz ....

 • no-profile-image

  Han

  Margreet. Je conclusie klopt vermoedelijk. Vergeet niet dat er en del is die wel problemen heeft, maar er mee om weet te gaan en er zeker niet mee naar buiten komt. Ik vind het alleen triest dat deze cijfers en het feit (verborgen armoede) de laatste decennia procentieel zeker niet minder zijn geworden. Hieruit blijkt dat ondaks het feit dat er vele duizenden boeren en tuinders zijn afgehaakt, de beloofde verbetering (grotere en DUS sterkere bedrijven) niets heeft verandert. met andere woorden zowel de bedrijfsgroei als de vrije wereld markt heeft de boeren niet de beloofde verbeteringen gebracht.
  Het heeft ons wel exotische insecten en voedsel met RoundUp residuen gebracht.

 • no-profile-image

  Jan

  Margreet heeft gelijk. Het was inderdaad een negatieve uitzending. Net of boeren alleen maar klagen. Maar de meeste doen dat niet en hebben nog steeds plezier in hun werk. Maar dat is geen niews natuurlijk.

 • no-profile-image

  vee

  Zo te zien heeft Magreet dus ongelijk, want het LTO onderzoek is niet representatief (Tja ook dat valt in het onderzoek te lezen, maar dan moet je meer lezen dan alleen de samenvatting). Als er eerst een representatief onderzoek komt, dan mag Magreet ook reageren dat het allemaal wel meevalt!

 • no-profile-image

  Veehouder

  He ja, daar gaan we weer, kankeren op Margreet. Als het onderzoek niet representatief is, Waarom worden de cijfers dan door rondom 10 dan wel zo gepresenteerd? Ik vond het op tv ook een hoog klaaggehalte hebben al kunnen we niet ontkennen dat er ook problemnen zijn.

 • no-profile-image

  knor

  een vet varken kan niet voelen dat een mager varken honger heeft

 • no-profile-image

  Goed nieuws heeft geen kijkcijfers

  Is er nieuws als er niks spectaculairs of negatiefs te vertellen is?

 • no-profile-image

  Realist

  Ondernemen is niet alleen uitbreiden maar is ook stoppen of afbouwen. Wie goed in de materie thuis is weet heel goed at het heel slecht is. Sommige kunnen verantwoord doorgaan, anderen zullen moeten stoppen. Dit is bij alle bedrijvigheid het zelfde. Maar de lasten die gedragen moet worden door de ondernemers word steeds zwaarder. De knellende regelgeving met de daaraan gekoppelde onkosten lopen hoog op. De concurentiepostie tegenover het buitenland wordt steeds moeilijker.We kunnen van alles verzinnen maar de werkelijkheid telt.

 • no-profile-image

  boerin fr,

  ondernemen is ook niet klagen maar dragen en doorgaan, want als je wel iets los laat is er altijd wel een buurman die zegt: zie je wel het lukt hem toch niet.
  lachen in een vuistje, elkaar helpen is er bij boeren niet bij, ieder doet het op zijn manier, "eilandje ", en lukt het jou niet koopt buurman het er wel bij.
  maar alsmaar groter worden zie ik niet als voordeel. je bent op die manieer altijd bezich. of met personeel. ook daar moet je tegen kunnen, maar als je net op de grens zit, kan het financeel soms niet, het boer zijn is leuk, maar sommige dingen zijn minder,??!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het Boerin FR,, ''Niet klagen maar dragen''. Het zit wel eens mee en het zit wel eens tegen!!!... En of wij nu boer, tuinder, timmerman of metselaar zijn, problemen komen wij allemaal tegen (soms meer dan ons lief is), daarom is doorgaan de beste oplossing!!!... Uiteraard op een verstandige manier, zelfkritiek is beter dan zelfmedelijden, daar wordt het alleen maar slechter van!!!!!.....

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.