Home

Achtergrond 1 reactie

Hoe dan ook, grote koppels

De Duitse vraag naar biggen is en blijft groot. Grote koppels hebben meer kans.

Een rondgang door Nedersaksen bij onze oosterburen maakt weer duidelijk hoe belangrijk deze Duitse deelstaat is voor de Nederlandse zeugenhouderij. Jaarlijks 4 miljoen biggen komen ze daar tekort en dat aantal wordt eerder groter dan kleiner. Nedersaksische zeugenhouders stoppen met varkens of nemen er vleesvarkens bij. Per saldo daalt de biggenproductie, dus is er meer ruimte voor biggen van elders.

Daar komt bij dat de vraag naar biggen verandert. De vraag naar grote koppels wordt groter. Tegelijk met de krimp van de zeugenstapel schaalt namelijk ook de de Duitse vleesvarkenssector op. Het aantal biggen dat ze ineens willen opleggen groeit.
Los daarvan speelt nog dat voorlichters en dierenartsen vrijwel zonder uitzondering hameren op het groeibevorderende effect van all in-all out in de vleesvarkenshouderij.

Hier liggen kansen voor zeugenhouders. Maak grote koppels gezonde biggen. Niks nieuws misschien, maar dat maakt het des te vreemder dat het gros van de zeugenhouders werkt volgens een éénweeksysteem. Nu wordt dat opgelost door biggen van twee en ook drie weken in één koppel af te leveren, maar op weg naar perfectie is dat niet ideaal. Het is misschien beter dan wat ze in Duitsland Systeemferkel noemen, biggen van verschillende fokkers na spenen direct samenvoegen, maar het blijft een tussenoplossing.

In de wetenschap van de ongenadige concurrentieslag met de Denen wordt het misschien toch eens tijd om opnieuw de organisatorische en arbeidstechnische hobbels van een meerwekensysteem af te zetten tegen de financiële voordelen op de langere termijn. De vraag naar biggen in Duitsland blijft onverminderd groot, het aanbod daarentegen ook. Je moet in Duitsland je biggen elke keer weer verkopen, wil de handel nog wel eens verzuchten. Misschien dat een aanbod van steeds grote koppels goede, even oude biggen de kans op een wat vastere relatie vergroot.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    op de trein met die biggen. het is geen wonder dat er steeds minder zeugen komen omdat het beeld van die industrie slechter is dan die van de mesters met die leuke kleine biggetjes heuppelend in het hok ahhhh de vermeerderaars zien de bui al hangen

Of registreer je om te kunnen reageren.