Home

Achtergrond

Het is Prinsjesdag, en toch ook weer niet

Het is vandaag Prinsjesdag, en toch eigenlijk ook weer niet.

De Gouden Koets gaat rijden, er is een troonrede, maar de traditionele presentatie van nieuwe kabinetsplannen blijft achterwege. Zelfs de algemene politieke beschouwingen, het tweedaagse debat na Prinsjesdag in de Tweede Kamer, zijn van de agenda geschrapt.

Door het uitblijven van een nieuw kabinet, is het de demissionaire regering van CDA en ChristenUnie die dinsdag de begroting voor volgend jaar indient. Beleidsarm, is de officiële benaming. In praktijk betekent het dat het kabinet bericht over de lopende zaken maar geen nieuwe maatregelen neemt of acties aankondigt.

Wel is er het bezuinigingspakket van 3,2 miljard euro waartoe het demissionaire kabinet genoodzaakt was vanwege tegenvallers op de begroting. Op die manier wordt de begroting netjes overgedragen aan het nieuwe kabinet. Al deze bezuinigingsmaatregelen zijn al uitgelekt. Vooral het ambtelijk apparaat krijgt het zwaar te verduren. Ook de accijns op tabak gaat omhoog.

Voor premier Jan Peter Balkenende is het een bijzonder moment. Na de aankondiging van zijn vertrek in juni had hij ongetwijfeld gedacht op de derde dinsdag van september al lang iets anders te doen. Dinsdagmiddag zit hij gewoon als premier in de Ridderzaal te luisteren naar de troonrede waaraan hij de afgelopen weken heeft gewerkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.