Home

Achtergrond 845 x bekeken 37 reacties

'Harde landing' dreigt bij einde melkquotum

Een "harde landing" dreigt bij de beëindiging van de melkquotering in 2015.

"Daarom moet het quotum jaarlijks met 2,5 tot 3 procent worden verruimd", aldus minister Verburg van LNV. Verburg reageerde op de zorgen die VVD en CDA vanochtend in een overleg in de Tweede Kamer uitspraken over het grote bedrag aan superheffing dat Nederlandse boeren moeten betalen wegens overschrijding van het quotum. De beide fracties vinden daarom dat de komende jaren sterker moet worden verruimd dan in Brussel is afgesproken. Een sterkere verruiming moet een "zachte landing", soepele overgang, naar een quotumloos tijdperk mogelijk maken.

Minister Verburg deelt die opvatting van de Kamerleden Snijder (VVD) en Atsma (CDA). Ze zei dat ze in Brussel blijft ijveren voor een jaarlijkse verruiming van 2,5 tot 3 procent. Daarmee haalde zich het misnoegen op de hals van de SP, die vindt dat het quotum juist moet blijven bestaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Niet zo mistroostig, in de EU wordt het quotum met 7% onderschreden. Waarom gaat de prijs dan niet verder omhoog? Ik denk niet dat een beetje meer melk uit Nederland (als dat al gebeurt) de europese of wereldmarktprijs van melk gaat beïnvloeden

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Wat versta je dan onder 'matig' presteren?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ach, dingen gaan altijd anders dan je denkt. Komt tijd, komt raad.

 • no-profile-image

  Boer

  Lie heeft vind ik geen ongelijk. Het woord ondernemer met betrekking tot melkveehoudend nederland is eigenlijk een iewat te groot woord. Een ondernemer is in mijn ogen niet iemand die te amper voor zich zelf durft op te komen voor betere omstandigheden uit angst voor gezichtsverlies. Die moet werken volgens allerlei regels die door de overheid worden vastgesteld en opgelegd. "ondernemers" zorgen braaf dat alle papierwerk netjes op tijd is ingeleverd zodat niet voor straf de broodnodige inkomensteun en/of subsidies ingehouden worden. Als ik aan dat soort ondernemen denk moet ik ook lachen.

 • no-profile-image

  gerrie

  Quotum gaat er in 2015 niet af. Wedden!

 • no-profile-image

  jan met de korte achternaam

  mensen wanneer gaan we eens realistich nadenken?! reis met me mee naar de USA Quotering: NEE.
  Melkprijs: Fluctuerend.

  Canada Quotering: JA.
  Melkprijs: Constant.

  Ik zit in Canada, en mensen verdiep nou eens in het quotum van bv. provincie Ontario. Het is niet voor niets de beste melkprijs van de Wereld!! Men heeft hier veel familie bedrijven met gemiddeld 60 koeien (schatting), en men kan daarvan goed leven.
  Als ik met veel plezier elke week de Boerderij vakmail lees moet ik toch wel lachen. Boer A nieuwe stal voor 250 koeien KLAAR VOOR DE TOEKOMST?!
  Boer B nieuw stal voor 300 koeien KOSTPRIJS VERLAGEN DOOR RENDABEL PRODUCEREN?!

  Mensen dit komt niet goed, mijn voorspelling. Melkprijs zakt nu al door elk jaar een verruiming van het quotum.
  En het zal na 2015 alleen maar slechter gaan.

 • no-profile-image

  Demeter

  Het is gewoon een keus die je als ondernemer ziet aankomen. Dan moet je niet achteraf gaan liggen miauwen dat het je niet past. Stoppen zal voor sommigen inderdaad de beste optie zijn als hun kostprijs te hoog is voor de nieuwe, lees lage melkprijs. Die keus maak je zelf.

 • no-profile-image

  Melk moet melk doet je goed

  Wil je melkveehouder zijn en blijven dan moet je mee in de schaalvergroting. Heb je een mooi melkveebedrijf met de juiste schaalgrootte dan kan je alsnog failliet gaan door de melkprijs. En dan gaat het net als in de USA, dan worden filmsterren, muzikanten de nieuwe eigenaren van de melkveebedrijven in Nederland. Zo is Yoko Ono eigenaresse van melkveebedrijven en zo nog meer.
  Voor je het weet is jouw mooie melkveebedrijf eigendom van die melkmuil die luistert naar de naam: Mick Jagger. Of Arjen Robben of Buizen Berend. Of wat dacht je van Jort Kelder of nog leuker Nina Brink met in haar kielzog Pieter Storm in een Melkglas. Wat denk je als de nieuwe eigenaar van je bedrijf is: Joris Driepinter alias Jan Peter Balkenende.
  Nee, Wouter niet. Wouter heeft geen OV(ontiegelijk vermogen). Wouter woont in Amsterdam en beloopt alles. Hij zorgt voor zijn gezin net als Marianne voor haar gezin zorgt.

 • no-profile-image

  Frans

  Verkoop je qoutum begin 2011,bouw je stal groter volgens maatlat duurzame veehouderij in 2011,kijk of je eind 2011 terug koopt,of melk terug least voor 2011.En eventueel koopt in 2012.
  Melkveehouders het is plukken of geplukt worden!

 • no-profile-image

  Demeter

  Het gaat nu op ondernemerschap aankomen.

 • no-profile-image

  Boer

  Weg met inkomentoeslagen en overheidsbemoeienis ben ik het wel mee eens. Jullie moeten naar een fatsoenlijke winstgevende melkprijs waardoor aalmoezen vd overheid niet meer nodig zijn. Overproductie is een kostbaar probleem. Een winstgevende melkprijs kan jammer genoeg alleen maar door het sturen/beperken vd productie middels productierechten worden afgedwongen.

 • no-profile-image

  freek

  wat een geleuter over melkprijs kijk eerst eens naar de kostprijs. Frontera heeft een jaarlijkse stijging van 3% en hoeveel miljoen liter is dat niet die paar liter in nederland zal de prijs niet drukken. Gewoon al je kwotum verkopen vandaag koeien in de wei met kalf gewoon echt fokken en embrio`s invriezen komt 2015 alles uit de kast en gaan. je hebt nog vier jaar om al het geld uit brussel te schudden wat je kan. Groei 40 ha mais inplaats van 100 koeien ga handelen verdien geld. maak een plan schrijf het op hang het aan de koelkast

 • no-profile-image

  Boer

  De meest kapitaalkrachtige boeren blijven over Stammie. Dat zijn de oude boeren die goed hebben geboerd, veel hebben afgelost en zich geen nieuwe schulden op de hals hebben gehaald. Jongere boeren die het geluk hebben gehad het ouderlijk bedrijf over te nemen voor een prikkie en daarna weinig extra schulden hebben gemaakt overleven mischien ook. Wat ik voorzie is dat door de vele stoppers de grond veel minder waard wordt en mischien wel halveerd. Voor veel bedrijven zal de verhouding eigen vermogen/schuld zoveel verslechteren dat de bank geen lening geeft om die goedkope grond te kopen. Ligboxenstallen en varkensstallen zijn alleen geld waard voor melkvee of varkenshouders die het kunnen gebruiken voor hun vee. Hou er daarom rekening mee dat een stal van drie jaar oud door de bank op papier word gezet voor zeg maar twintig procent van de nieuwwaarde. Bij ons en vele anderen in het buitenland is dat al jaren realiteit. Voor jullie is dat de verklaring waarom in het buitenland zo weinig koeienpaleizen worden gebouwd ala nederland. Ik denk dat Gerrie gelijk gaat krijgen. Er zal een form van quotering blijven. Het gevaar is namelijk dat na the housing bubble de Rabo agrarisch onroerend goed bubble uit elkaar spat.

 • no-profile-image

  doorsne nederlander

  Onze minister verdedigt de belangen van ons land;daar is zij voor aangesteld.

 • no-profile-image

  Lie

  Ik moet altijd een beetje lachen om het woord 'ondernemer' dat menige boer gebruikt om zichzelf voor de gek te houden. Als boer zijnde met levende have kun je niet van echt ondernemen spreken, je bent te inflexibel om op vraag en aanbod te reageren bovendien wordt er met argusogen gekeken hoe je jouw 'onderneming' runt, ik hoef alleen maar naar wakker dier te kijken en iedere boer weet wat ik bedoel. De politiek is alleen maar aan het stimuleren om het voedsel zo goedkoop mogelijk in de winkel te krijgen en de boer moet het dan ook zo goedkoop(Efficient wordt het ook genoemt) te leveren. Boeren in Nederland zijn jullie nu echt zo onnozel dat je dit niet in ziet, hoe meer je produceert voor een lagere kostprijs hoe minder de fabricant je gaat betalen!!!

 • no-profile-image

  Han

  @Knapverweg.Ik ben het geheel met je eens, wees wijs produceer niet meer dan er geconsumeerd wordt. Regel dit als boeren in de EU zelf. Laat eens zien wat de Europese Melkveehouderij club en het COPA waard zijn voor de boer. Betreffende je waarde bepaling is in Nederland niet aan de orde zolang de banken en de overheid de grondprijzen zo gek kunnen laten stijgen door een krapte op de markt te proclameren. Dure grond geeft meer hypotheek ruimte, dus meer geld voor onrendabele uitbreidingen en voor de banken veel winst. Laten we wel zijn er is geen boer die zijn kostprijs voor en na een bedrijfsuitbreiding berekent. Zijn adviseurs met de Rabo en LTO voorop preken >bedrijfs vergroting< hoe groot weten ze niet. Eën ding is zeker dit kan alleen worden betaald met hulp van de bank die hiermee de luchtbel weer iets oppompt. Dit gaat goed tot dat de bel platst en dat heet credit crisis en geeft een oneindige onrust en doet de progressieven uit de regering verdwijnen. Sinterklaas heeft even geen centjes voor leuke zaken en rechts moet de vuile was doen, met constante tegenwind van progressief. Ik zou zeggen boeren, regel je eigen quotum en wees eens niet bang voor boeren uit verweggistan, die volgens de profeten je markt overnemen. De meeste boeren in verweggistan zitten in dezelfde schuit als jullie in West Europa. Ware dit niet zo dan waren ze allemaal na enkele jaren hard werken schat rijk, helaas ook zij moeten hun hele leven zwoegen en hopen dan net genoeg over te hebben voor een leuke oude dag na hun opvolger in het zadel te hebben geholpen.

 • no-profile-image

  stammie

  De beste melkveehouders blijven over, of het quotum er nu af gaat of op blijft. Voor een boer met gemiddelde kostprijs is quotum altijd te duur geweest gevolg geen groeimogelijkheid en uiteindelijk stoppen of groeien met alleen maar geleend geld en dan op termijn geen rendabel bedrijf meer dus ook stoppen . Als quotum er af gaat zal voor een boer met gemiddelde kostprijs de melkprijs te laag zijn en moet hij op termijn ook stoppen. Het enige verschil is dat met behoud van quotum een matige boer een heel erg riant pensioen krijgt en dit ten koste van de jonge boeren die willen groeien. Als het topbestuurders zijn die matig presteren en met riante bonussen worden weggesaneerd uit organisatie's vinden we dit belachelijk en feitelijk is dat met boeren net zo.

 • no-profile-image

  Boer

  Idd geen boer. Geen zachte landing maar gewoon keihard op de bek. Demeter het gaat aankomen op ondernemerschap en eigen vermogen. Wie het langst kan interen gaat het laatst failiet. De reden dat de prijs niet omhoog gaat is heel simpel melkveehouder. Het EU quotum is zelfs nu het 7% onderschreden is gewoon nog te groot. Productie is meer dan de behoefte. Ik schat dat het EU quotum met minstens tien tot twaalf procent onderschreden moet worden voor een rendement waarvoor het lekker melken is en waarvoor ook de toekomstige investeringen in extra welzijn en milieu kunnen worden gedaan. Veel boeren klagen over een te lage melkprijs. Hoe kun je een goede melkprijs verwachten als de verwerkers continu meer melk aangeleverd krijgen dan ze af kunnen zetten voor een goede prijs? Waarom moet de wereldmarkt worden ingenomen voor een prijs waarmee de Europese melkveehouderij op de lange termijn gaat doodbloeden? Ik vind dat de EU we wereldmarkt de wereldmarkt moet laten. In de EU moeten producenten en verwerkers overeen komen hoeveel melk er nodig is en dat volume net als in Canada strak sturen middels quotum voor een constante nette vergoeding.

 • no-profile-image

  geiten

  Welkom bij de ondernemersclub. Die koeienboeren zijn niks gewend. Zijn al jaren beschermd en vollop gesubsidieerd. Ze schijten in hun broek dat dit straks over is. Ik heb nog nooit 1 euro subsidie ergens voor gehad en hoef het niet ook. Ze moeten niet zanniken. Zachte landing, lachen zeg.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Stammie, heel treffend verwoord.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik denk dat jullie het beste af zijn om vast te houden aan quotering omdat de andere opties heel wat minder aantrekkelijk zijn. Melkveehouders moeten zorgen dat ze de macht van de quotering/productiesturing naar zich toe trekken en niet afstaan aan andere partijen. Want dat is waar men nu mee bezig is. Onder het mom van liberalisering wurmen andere partijen zich in een positie die hun de macht geeft om de melkveehouterij van het eigen vermogen te ontdoen. Jullie voormannen weten ook dondersgoed dat als jullie zouden moeten melken op een open wereldmarkt zonder steun, het snel afgelopen zou zijn met de nederlandse/EU melkveehouderij.

 • no-profile-image

  geen boer

  reken er maar op dat de melkprijs zal kelderen, gewoon omdat marktpartijen aannemelijk maken kunnen dat er voldoende geproduceerd wordt en men overal melk kopen kan. Van melkfabriek wisselen kan niemand meer, het is gewoon slikken of stikken. Alleen in de kostprijs kan een individuele melkveehouder keuzes maken, aan de afzetkant is het met de pet in hand dankjewel zeggen. Dat is nu mét quotum ook al zo, maar dan wel voor betere prijzen.

 • no-profile-image

  exact

  Rose slaat weer eens de spijker op zijn kop. Vooral de laatste zin vat de problematiek van landbouwend Nederland goed samen.

  De melkveehouderij weet door het quotumstelsel eigenlijk niet hoe ze met hun markt moeten omgaan . Het echte ondernemen zat hem meer in technische prestaties. Quotum bijkopen en zodoende uitbreiden was meer een kwestie van wat wil ik en daarbij je berekening maken. Daarin heeft Lie gelijk, maar Lie doet wel heel laatdunkend over het runnen van een boerenbedrijf. Om het even welke tak, je moet goed bij de les zijn om je bestaan te behouden en beslist meer in je mars hebben dan wat boerenwerk uitvoeren. Voor de melkveehouderij lijkt het erop dat het mes er wordt in gezet. De mensen die de verstandigste beslissingen hebben genomen en zullen nemen zullen over blijven. Als die (heerlijke) bescherming van het quotumsysteem vervalt dan zal dat niet iedereen meevallen. Lie, oordeel niet te hard over boeren in het algemeen, er lopen keien van ondernemers tussen.

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  Melkquotering blijft er toch wel op, dit heb ik gehoord van een niet nader te noemen bron. Als iedereen als een gek begint te melken zitten we met de extra mest en bovendien wordt er dan niks meer verdiend. Tis trouwens ook niet handig want de blijvers kopen nu nog volop quotum, zonde dat zoiets verdampt over 5 jaar dus er op houden!

 • no-profile-image

  harde

  Lie heeft volkomen gelijk. Meer quotum is straks produceren boven de vraag. Dit heeft tot gevolg dat de prijs weer zakt. Dat heeft weer als gevolg dat de melkproducten super goedkoop in de winkel komen en een hoop boerkes kunnen stoppen. En vooral dit laatste is wat ook de politiek wil. Gerda doet wat de politiek vraagt. Helaas werkt onze organisatie hier ook aan mee. Ik heb mijn lidmaatschap al opgezegd.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Klopt wat je zegt, Boer. Het is eigenlijk een doodzieke situatie waar we in zitten. Dus zo snel mogelijk weg met dat quotum en de inkomenstoeslagen. Maar dan ook met de ziekmakende overheidsbemoeienis. Vrijheid, blijheid!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boer knap ver weg, als jouw verhaal klopt dan is hiermee ook de vrees voor meer melkproductie na het wegvallen van de quotering weggenomen. De Rabo wordt dan weer de beperkende factor zoals dat vroeger ook was. De geschiedenis herhaalt zich kennelijk.

 • no-profile-image

  melken

  Van mij hoeft Verburg niet te ijveren in Brussel. Bijna de hele melkveesector staat te spingen om extra te mogen melken. Daarbij niet denkend wat voor gevolgen dat heeft voor deze eigen sector. Meer melk op de markt geeft lagere prijs en dus weer grotere aantallen koeien per bedrijf om een boterham te verdienen.... Waar is het verstand tegenwoordig van deze sector toch? Wil je nu echt dezelfde verdiensten en meer arbeid verrichten voor dezelfde prijs?

 • no-profile-image

  geen boer

  wanneer demeter van verschillende walletjes kan eten en het ook nog effe rustig aan kan doen, waarom niet? Misschien zit hij goed, misschien niet. Hij weet van zichzelf wat ie doet en waarom, een goed teken. Blijf in ieder geval wel een beetje melken want stoppers beginnen in de regel nooit weer.

 • no-profile-image

  veehouder

  Een echte ondernemer word geen boer. En als we nu eens een kwotumbeurs invoerde zoals in duitsland hebben we geen last meer van leugens van makelaars en wie in duitsland te hoog inschrijft mag een jaar niet mee doen. dan zakken de kwotum kosten maar hebben we wel het voordeel van niet te veel melk Het kwotum mag nog wel 10 % gekort worden ,Je kunt beter voor 40 cent melken als heelveel voor 28cent.

 • no-profile-image

  Frans

  Veehouder,ik betwijfel het of je wel een echte veehouder bent,het is een illusie om te denken dat als er minder gemolken wordt de prijs stijgt,je zult eerder marktmacht verliezen,de wereld is groter dan alleen Nederland, dus ook de markt waar u produckt wordt afgezet.
  u stelt een echte ondernemer wordt geen boer,nee inderdaad ik ga niet de hele dag achter een kruiwagen lopen,mijn werkzaamheden besteed ik uit aan de computers,waarschijnlijk hebben wij het hier over een generatiekloof.

 • no-profile-image

  willem

  Geiten- boertje, je hebt ook nog nooit 1 cent uitgegeven voor melkquotum.

 • no-profile-image

  stammie

  Tja, matig presteren, net de gemiddelde kostprijs halen of daar nog boven zitten qua kosten en dit dan jaar in jaar uit.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het quotum blijft inderdaad, dit heb ik inmiddels van 4 quotumhandelaren gehoord en zij zullen echt wel kennis van zaken hebben aangezien ze handelen in productierechten. Grote vraag voor het handjevol boeren die zo nodig zonder productierechten wil is: Wat is het nut van einde quotering? Eigenlijk heeft het geen enkel nut om dit goedwerkende systeem van prijs-regulering stop te zetten. Het milieu en het boerengezin is niet gebaat bij het stopzetten van melkquotering.

 • no-profile-image

  willem

  Het quotum heeft toch geen enkele zin meer, Haast alle landen melken onder de quotum grens dan heeft het toch geen enkel nut meer om het te behouden.

 • no-profile-image

  Demeter

  Een vrije ondernemer wil zich niet laten beperken door quotum. Hoe meer er failliet gaan hoe sneller herstel van de marktprijs. Wet van vraag en aanbod. Nu is er teveel aanbod. Heb zelf het grootste deel van mijn quotum verkocht zodat ik in 2015 voldoende eigen vermogen heb om er vol tegenaan te gaan. Mogelijk kan ik goedkoop land bijkopen van stoppers. Dat kan dan tegen een lagere (crisis)prijs. Voorlopig doe ik het effe rustig aan met veel land in agrarisch natuurbeheer. Iedere ondernemer zet zijn eigen koers uit.

 • no-profile-image

  rose both

  Leuk van alle walletjes eten Demeter , maar intussen wordt je afhankelijk van subsidies en voldoe je aan alle voorwaarden van de fuik die wijd open staat. Immers als het melkquotum wordt afgeschaft dan gaat het nog veel harder met de failissementen.
  Ooit van de varkenscyclus gehoord?
  En van concurreren met landen waar heen andere productievoorwaarden gelden?

  Rose Both

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.