Home

Achtergrond

Handelsverdrag tussen EU en Zuid-Korea vertraagd

Een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Zuid-Korea loopt door protest van de Italiaanse autolobby vertraging op.

Vrijdag had de Europese Raad het groene licht moeten geven, maar in plaats daarvan gingen EU-handelsministers weer in conclaaf. Voor de landbouw is de vertraging nadelig. De Italiaanse autolobby vreest dat goedkopere en/of betere Hyundai’s, Kia’s en GM Daewoo’s de in eigen land gebouwde Fiat’s, Lancia’s en Alfa Romeo’s wegconcurreren. De Italiaanse regering wil daarom extra garanties dat de auto-industrie in de EU voorlopig niet wordt blootgesteld aan vrijwel vrije invoer van Zuid-Koreaanse auto’s.

Volgens het voorlopige akkoord spreken Seoel en Brussel af importtarieven voor 96 procent van de goederen uit de EU en 99 procent van de goederen uit Zuid-Korea te elimineren of uit te faseren. De verwachting is dat bij bekrachtiging van het akkoord de uitvoer van zuivel, vlees en fruit uit de EU kan profiteren van een deal, terwijl de EU vooral zelf meer auto’s, computers en bouwmachines kan verwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.