Home

Achtergrond 214 x bekeken

Handelsakkoord EU en Zuid-Korea

De EU-leiders hebben tijdens een EU-top een akkoord bereikt over een handelsverdrag met Zuid-Korea.

Vorige week konden de EU-landen het daarover nog niet eens worden omdat Italië dwarslag. Het akkoord zal naar verwachting op 6 oktober officieel ondertekend worden, aldus de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere.

Het vrijhandelsakkoord treedt op 1 juli 2011 in werking. Het akkoord kwam er volgens Vanackere na enkele dagen van ”intensief onderhandelen”. Het zal er volgens hem toe leiden dat voor 97 of 98 procent van alle handel tussen de EU en Zuid-Korea alle handelsbelemmeringen voor 100 procent zullen verdwijnen. ”Dit is het meest ambitieuze handelsakkoord van de EU ooit”, aldus Vanackere.

Zuid-Korea is een van de belangrijkste handelspartners van de EU. Ook voor Nederland is het land een belangrijke partner, met een handelsbelang van 2 miljard euro per jaar.

Aanvankelijk was het streven om het akkoord al op 1 januari 2011 van kracht te laten worden, maar Italië bleef dwarsliggen. Het land was met name bang voor de Koreaanse concurrentie voor de eigen auto-industrie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.