Home

Achtergrond 2 reacties

Handel in tulpen verloopt dramatisch

De handel in tulpen kent volgens ingewijden een dramatisch verloop.

Het aanbod is nog altijd zeer groot. Het lijkt er dan ook op dat er enerzijds meer bollen zijn gerooid dan vorig jaar. "We raken er niet door", aldus een vertegenwoordiger van een groot bloembollenbedrijf. "Dat zegt wat over de oogst, maar het is tevens een feit dat er minder is verkocht. Er zijn exportbedrijven die tien procent minder hebben verkocht."

"Bovendien hebben we nog altijd te kampen met het feit dat veel grote broeiers een flink deel van hun bollen in aanbod hebben gebracht en dit aanbod pas gedeeltelijk terugtrekken als ze door de bollen te verkopen wat vet op de botten hebben gekregen", aldus de vertegenwoordiger.

"Daarnaast is het ook niet ondenkbaar dat evenals vorig seizoen de grote restanten worden opgezet voor de broeierij en er dus weer het gevaar ontstaat dat in het broeiseizoen grote getallen tulpenbloemen voor de veilingklokken komen. Dat dit tot gevolg kan hebben dat dan de bloemenprijs zwaar onderdruk komt te staan, is dan bepaald niet ondenkbaar."

Arie in t Veld

Laatste reacties

 • no-profile-image

  citizen

  Dit is een gouden tijd voor de exporteurs (droogverkoop) naar de USA . Inkoop prijs twee cent per stuk en als ze daar aan de handel leveren kosten ze gemiddeld per stuks 25 euro cent per stuk . Dit bedrag gaat dus niet een keer of wat over de kop maar 12 keer. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat deze exporteurs die voor de droog verkoop verkopen, het met z’n allen helemaal eens zijn over de prijs. Dat begint natuurlijk al bij Anthos , dat is die vereniging waar je lid van moet wezen als je wilt exporteren. Anders kan je niet exporteren. Gekker moet het toch niet worden. Stel je nou eens voor dat je lid van de staat der Nederlanden moet zijn, want anders mag je niet door het groene stoplicht heen ja…. en rood daar mag je zo wie zo niet door heen. Maar laten we eerlijk zijn dat zou toch een rare bedoening wezen.
  Maar is het WEL zo geregeld. En we horen ook dat Amerikanen niet meer van bloemen in de tuin houden . Nou vergeet het maar ze vinden Tulpen prachtig , het enigste nadeel is dat ze vaak niet opkomen vanwege de tulpen gal mijt. Maar dat komt doordat handelaren en winkel bedrijven niet weten hoe ze die handel moeten bewaren. En de heren exporteurs vinden het te duur om daarvoor een Nederlander die wel verstand van heeft van tulpen in te huren zodat hij dit kan begeleiden. Maar als we zo vanaf de kant kijken naar eventuele kartel vorming en winst percentages dan zou dit toch anders moeten wezen . Het is zonder meer voor buitenstanders zeer duister dat er in de herfst waarschijnlijk prijs afspraken worden gemaakt die volgens de EU niet meer op papier mogen worden uitgeven maar ze staan waarschijnlijk wel in alle agenda’s. Voor de rest zou het zo kunnen zijn dat ook de container vracht per boot, het transport per trein in de USA en het transport per vrachtwagen centraal geregeld zijn.
  Volgens mij moet iedereen kunnen exporteren want daar is Nederland groot van geworden. Vervolgens moeten er regels voor iedereen zijn, en hebben we aan de KAVB een zeer geschikte en betrouwbare partner om dat te regelen. Dus wat te doen met Anthos, gewoon opheffen.

 • no-profile-image

  john

  o,ja even kijken bij www.brecks.com.
  logisch he'.

Of registreer je om te kunnen reageren.