Home

Achtergrond 257 x bekeken 3 reacties

Hak: lichte prijsstijging industrieteelt mogelijk

Groenteverwerker Hak acht een forse prijsstijging bij de contracten voor 2011 niet realistisch.

Het bedrijf spreekt van een mogelijk lichte prijsstijging. Eerder wezen Belgische verwerkers het voorstel van 25 procent hogere erwtenprijzen al af. "25 procent is volstrekt niet realistisch", zegt Adri Den Dekker, inkoopmanager van Hak.

Hij vindt het nog te vroeg om de prijsonderhandelingen aan te gaan. Dat telers op kleigrond nu een prijsindicatie willen om een keuze te maken tussen wintertarwe of zomergroente, is vooral een zaak voor de tussenhandel, stelt hij. "Ik denk dat de Coöperatieve Verzendhandel deze telers wel een indicatie kan geven."

Telers hebben behoefte aan duidelijkheid, en verwachten dat met de huidige vraagmarkt verwerkers snel duidelijkheid verschaffen, aldus telersvereniging De Schakel. Normaal is België prijszettend, maar ook de Belgische industrie is volgens de Boerenbond dit jaar afwachtend en wil de ontwikkeling op andere markten afwachten.

De vraag lijkt wel groter. Hak verwacht met erwten tot het seizoen 2011 uit te kunnen. Wel zal iets meer volume nodig zijn, ook door productie van eigen merk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cees

  Gewoon even afwachten mensen. de prijs moet wel omhoog en gaat hij ook wel anders houden ze geen telers over dan gaat de prijs vanzelf omhoog. Oke van het jaar was de prijs wel hoog en aankomend jaar gaat iedereen tarwe zaaien voornamelijk in het buitenland met name Frankrijk en volgend jaar wordt de prijs van het tarwe weer gewoon als voorheen. Dus ik zeg afwachten voor de telers die graag erwten teelt en wilt gaan telen.

 • no-profile-image

  jan

  Jongens ga tarwe zaaien als ze niet
  fors met de prijs omhoog gaan.
  Dit jaar zijn er saldo,s gemaakt van nog geen 1000 euro per ha. Moet het zaad,zaaien en dorsen nog van af.
  Geen moeilijke keuze lijkt mij.
  Daar heb je geen duidelijk over nodig,dat is er al. Zaai tarwe.

 • no-profile-image

  piet flevo

  voorlopig wordt er niets gezaait regen tot het einde der tijden, slechte structuur te nat om te ploegen helaas. landelijk nog minder werk verzet dan 1998

Of registreer je om te kunnen reageren.