Home

Achtergrond 151 x bekeken

Haïtigelden nog steeds ingezet voor noodhulp

De eerste miljoenen euro’s uit Nederland voor de hulp aan Haïti gaan nog steeds op aan noodhulp.

In de eerste zes maanden is 23 miljoen euro uitgegeven, waarvan 22 miljoen aan noodhulpactiviteiten en 1 miljoen aan de eerste wederopbouwactiviteiten in het land.

Dat is op te maken uit de tweede voortgangsrapportage die de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vrijdag naar buiten bracht. Haïti werd 12 januari opgeschikt door een zware aardbeving waarbij 222.570 doden vielen en meer dan 300.000 gewonden. Bijna 190.000 huizen stortten in of raakten beschadigd. De aardbeving trof ongeveer 3 miljoen mensen, is de inschatting van de SHO.

Aan de voedselvoorziening werd ongeveer 2,4 miljoen euro besteed, maar het leeuwendeel in de eerste zes maanden werd uitgegeven aan onderdak (12,3 miljoen euro). Daarmee werden ruim 600.000 mensen bediend, staat in de rapportage. Zij kregen tenten, dekzeilen, dekens, keukenspullen en andere non-foodpakketten.

De duizenden Haïtianen kregen van het Nederlandse geld voor 2,4 miljoen euro aan water en sanitaire voorzieningen, aan gezondheidszorg werd 800.000 euro betaald, aan levensonderhoud ruim 1 miljoen euro, aan onderwijs ruim 600.000 euro en bescherming 680.000 euro. Rampenmanagement kostte de vijftien organisaties, die via de SHO geld inzamelden, 370.000 euro. Aan onder meer salarissen, trainingen, transport- en kantoorkosten werd ruim 2,3 miljoen euro uitgegeven.

De hulporganisaties kunnen nog niet echt aan de wederopbouw beginnen omdat het puin nog in de weg ligt. De hoeveelheid is naar schatting 20 miljoen kubieke meter,vergelijkbaar met de inhoud van acht piramides. "Het opruimen van dat puin verloopt traag, omdat de overheid geen geschikte locaties aanwijst en er te weinig middelen zijn om het af te voeren", aldus de SHO.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.