Home

Achtergrond

Groenten uit de zee

Niet alles wat groen is en uit de zee komt, is zeewier. Zeekraal, zeekool, zeeaster, zeevenkel en zeebiet zijn allemaal groenten uit zee. Je kunt ze ook echt eten.

Langs de kust
Zeegroenten komen voor in de kustgebieden, zoals in Zeeland en Friesland. Door de opwarming van de aarde worden de kustgebieden steeds zouter.Voor sommige boeren daar wordt het moeilijker om gewone landgroenten als aardappelen te telen. Aardappelen groeien niet in zoute grond. Maar de zilte grond is ideaal om planten te telen die altijd al groeiden tussen de zee en het land.

Sinds enkele jaren telen enkele boeren in Friesland en Zeeland op kweldergrond zeegroenten. Kweldergrond is landbouwgrond waar zeewater doorheen sijpelt). De teelt gebeurt in de open lucht. Het seizoen loopt van mei tot en met september.

Filmpje
In dit filmpje van het tv-programma Een Vandaag vertelt boer en zeegroentenkweker Janse in Wolphaarsdijk, Zeeland, meer over de teelt van zeegroenten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.