Home

Achtergrond 1 reactie

Groeiende onrust bij Britse Arla-boeren

Honderden Britse melkveehouders die zijn aangesloten bij Arla zijn bezorgd over de door Arla voorgestelde investeringen in een nieuwe supermelkfabriek bij Londen.

Dat hebben ze bij de boerenorganisatie National Farmers Union (NFU) gemeld. Veel boeren willen hun mening liever niet geven tijdens de inspraakronde van Arla zelf en hebben zich daarom tot de NFU gewend. Arla Foods UK en zijn organisatie van melkveehouders Arla Foods Milk Partnership (AFMP) willen dat de melkveehouders vanaf volgend jaar een verplichte extra heffing van vier pence (ongeveer vijf cent) per liter gaan betalen. Op die heffing wordt geen dividend of andere uitkering gedaan.

De opbrengsten vormen uiteindelijk een bijdrage in de investeringskosten van de nieuwe melkfabriek. Veel zuivelboeren steunen de plannen voor die fabriek wel maar zien zeker gezien de huidige omstandigheden geen mogelijkheden om daarin zelf te investeren.
Voorzitter Mansel Raymond van de zuiveltak van de NFU: "De melkveehouders twijfelen er niet aan dat Arla Foods UK een sterk, vooruitstrevend en succesvol zuivelbedrijf is met een ambitieuze en interessante groeistrategie. Maar de boeren hebben wel hun twijfels over de investeringsvoorstellen en maken zich bovendien ernstig zorgen over hun vertegenwoordiging via de AFMP. Mensen die de regionale ledenbijeenkomsten hebben bijgewoond hebben me laten weten dat ze hun mening tijdens dit soort forums eigenlijk niet durven te geven. Naar mijn mening moeten ze een geheime stemming houden zodat iedereen zijn zegje kan doen. Die stemming moet dan ook door een onafhankelijke instantie worden uitgevoerd om de eerlijkheid te garanderen."

Veel Britse boeren, soms ook leden van de AFMP, hebben de ondergang van Dairy Farmers of Britain nog vers in het geheugen. Een groot aantal leden van die coöperatie hebben door dat faillissement veel geld verloren. Daarnaast staat de zuivelsectie van de NFU de laatste maanden sterk onder druk om een actievere houding aan te gaan nemen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Robert

    Niet alleen de inhouding gedurende de komende jaren maar ook de melkfabriek, in het uiterste zuid oosten, is een probleem.
    In die hoek is amper melkveehouderij en de melk van het continent is dichterbij dan melk uit Engeland, laat staan Schotland.

    Daarbij is er extra onrust omdat Robert Wiseman een zeer slecht weekeinde achter de rug heeft. De waarde van het bedrijf is sterk gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.