Home

Achtergrond 1 reactie

Greenpeace: vermenging met genaardappelen risicovol

Als genetisch veranderde aardappelen in Nederland zouden worden geteeld, dan kunnen telers geen garantie meer geven dat hun oogst geen transgene aardappelen bevat.

Vermenging van pootgoed met transgene aardappelen betekent een strop voor boeren en veredelaars. Die conclusie trekt milieu-organisatie Greenpeace uit de vondst in Zweden van Amadea-aardappelen in een veld met Amflora-aardappelen. Beide soorten zetmeelaardappelen zijn ontwikkeld door BASF. De EU gaf in maart een teelttoelating voor Amflora. BASF vroeg vorige week een teelttoelating aan voor Amadea. Beide aardappelrassen zijn genetisch zo veranderd dat ze alleen amylopectinezetmeel produceren.

De Amadea-aardappelen stonden op een perceel van het BASF-proefbedrijf in Zweden, waar het concern pootgoed teelt van Amflora. De vermenging werd door het bedrijf zelf opgemerkt en gemeld aan de Zweedse overheid.

Dit is een waarschuwing voor de overheid, stelt Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace. "De overheid meent dat genetisch gemanipuleerde aardappels prima te scheiden zijn van gangbare of biologische aardappelen. We zien nu al dat nota bene BASF zelf zijn eigen transgene aardappelen niet uit elkaar kan houden."

Het is geen geval op zich, stelt Van Bekkem. "Onlangs moesten in Duitsland duizenden hectaren illegale gentechmaïs vernietigd worden, omdat de natuurlijke zaden vervuild waren geraakt."

Manager Mette Johansson van BASF stelt dat het om een zeer kleine vermenging gaat. "Er stonden 47 Amadea-planten in een perceel met 680.000 Amflora-planten. De oorzaak weten we nog niet. Op Amflora-percelen in Duitsland en Tsjechië is geen vermenging gevonden. Beide rassen zijn goed uit elkaar te houden omdat de bloemen een verschillende kleur hebben. Omdat alle Amadea-planten uit het perceel zijn verwijderd, kan het Amflora-pootgoed dat we in Zweden telen volgend jaar gewoon op de markt verschijnen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    agro

    arme HOMMELS

Of registreer je om te kunnen reageren.