Home

Achtergrond 332 x bekeken 2 reacties

Graanvoorraad in EU krimpt naar erg laag niveau

De Europese graanvoorraad krimpt naar de kleinste hoeveelheid sinds jaren.

Aan het eind van dit graanseizoen kan de voorraad zes tot zeven weken verbruik overbruggen. Dat is nog minder dan in 2007/2008, toen er een tekort aan graan was.

De Europese graanhandelsorganisatie Coceral schat dat aan het begin van het seizoen (1 juli 2010) er een graanvoorraad in de EU was van 50 miljoen ton. Aan het einde van dit seizoen (30 juni 2011) is dat geslonken naar 32 miljoen ton. De Europese Commissie schat het verbruik op 277 miljoen ton, zodat de eindvoorraad een verbruik kan overbruggen van zes weken.

Het Productschap Akkerbouw komt op een voorraad die genoeg is voor zeven weken verbruik. Het is volgens een woordvoerder lastig om de exacte grootte van de voorraad vast te stellen. "Tel je alle meel, voer en koekjes mee of alleen het graan? En hoeveel graan ligt in welke silo? Dat is moeilijk te bepalen. Bovendien is lastig te voorspellen hoeveel graan de EU gaat exporteren. Dat is ook afhankelijk van de dollarkoers. En we weten ook niet hoeveel graan wordt gebruikt voor de productie van bioethanol. De Commissie denkt 9,1 miljoen ton. De International Grains Council gaat uit van 11,1 miljoen ton. Dat scheelt al 2 miljoen ton graan."

De verhouding voorraad-verbruik daalt in de EU naar een niveau dat lang niet is gezien, zegt de woordvoerder. "Zelfs in seizoen 2007/2008, toen de graanprijzen stegen vanwege een tekort, was de voorraad genoeg voor bijna negen weken verbruik. Vorig seizoen was dat ruim tien weken."

Het verbaast voorzitter Anne Broekema van het Comité van Graanhandelaren niet dat de voorraden snel krimpen. "Mede door het Russische exportverbod verkoopt de EU heel veel graan. Er is dit seizoen al 2 miljoen ton méér graan geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig seizoen. Dat gaat ten koste van de voorraad."

Broekema verwacht dat de graanprijzen dit seizoen minimaal op het huidige niveau blijven. "Alleen als er veel graan wordt ingezaaid en er een goed groeiseizoen komt, zal de graanprijs in mei volgend jaar weer dalen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    freek

    voorraad dat houd de prijs laag VERKOPEN als de voorraad weg is kun je zeggen er is een tekort dan moet er betaalt worden. Stel je voor ik heb kippen en jij klopt op de deur op donderdag en je vraagt heb jij nog eieren waarop ik zeg er is geen ei te krijgen ergents in de omgeving maar ik heb er nog 6 maar die wou ik zelf opeten maar jij mag ze hebben voor 4 euro jij blij ik ook maar als ik zou zeggen ik heb er 6 die ik op wou eten maar in de schuur staan er een miljoen die zijn voor later geef me 4 euro voor die 6 dan mag je ze hebben dan zeg jij ook laat maar hangen

  • no-profile-image

    Laatste

    Ze zeggen het zelf al: "Het is volgens een woordvoerder lastig om de exacte grootte van de voorraad vast te stellen. "Tel je alle meel, voer en koekjes mee of alleen het graan? En hoeveel graan ligt in welke silo? Dat is moeilijk te bepalen. Bovendien is lastig te voorspellen hoeveel graan de EU gaat exporteren. Dat is ook afhankelijk van de dollarkoers. En we weten ook niet hoeveel graan wordt gebruikt voor de productie van bioethanol. De Commissie denkt......." geen wonder dat een stabiele graanprijs niet in het verschiet ligt met al die speculerende koekenbakkers!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.