Home

Achtergrond 317 x bekeken

'Graanprijzen blijven hoger dan in voorgaande jaren'

De graanprijzen blijven hoger dan in de voorgaande jaren. Dat komt vooral doordat China steeds meer graan gaat importeren.

Dat stellen analisten van de Franse bank Société Général in een rapport bestemd voor aandeelhouders. Volgens analist Dylan Grice van Société Général heeft China 7 procent van alle landbouwgrond, terwijl het land 22 procent van de wereldbevolking telt. "China is bij lange na niet in staat om de agrarische productiviteit mee te laten stijgen met de binnenlandse behoefte. Het land vormt zich om van een agrarisch gerichte economie naar een industrie gerichte economie."

Grice vindt deze ontwikkeling logisch. "China heeft een gebrek aan landbouwgrond en irrigatiewater voor een afdoende voedselproductie. Er zijn echter meer dan genoeg werknemers voor een sterke industriesector. China wordt steeds afhankelijker van import. Dat houdt de graanprijzen op een hoger niveau dan in voorgaande jaren."

Grice maakt een vergelijking met de olieprijs. "In 1967 had een embargo van de olieproducerende landen nauwelijks effect op de olieprijs, omdat de VS over een ruime voorraad beschikte. In 1973 had het Opec-embargo een groot effect op de olieprijs omdat de VS toen niet meer beschikte over een overcapaciteit. Daarom is de olieprijs nooit meer gezakt tot onder het niveau van vóór het embargo. Dat effect ontstaat ook op de graanmarkt omdat de vraag stijgt en er te weinig mogelijkheden zijn om de productie fors te verhogen."

Of registreer je om te kunnen reageren.