Home

Achtergrond

Golden Harvest in het geweer tegen ministerie

Twaalf pluimveebedrijven die zijn aangesloten bij het mestverwerkingsproject Golden Harvest onderzoeken de mogelijkheid om een procedure te starten tegen het ministerie van landbouw.

De pluimveehouders zijn boos omdat ze alsnog gedwongen worden productierechten aan te schaffen, nadat ze daarvan eerst 12 jaar vrijgesteld waren. Dat zegt directeur Henk van den Brink van Zonne Ei Farm in Terschuur. De pluimveebedrijven kregen in de jaren negentig toestemming om te produceren zonder fosfaatrechten. Die vrijstelling kregen ze omdat ze investeerden in mestverwerking. De mest wordt gedroogd tot 80 procent droge stof en wordt afgezet als bodemverbeteraar over de hele wereld. Wel moesten de pluimveehouders bedragen die ze anders zouden gebruiken voor investeringen in fosfaatrechten storten in fondsen voor verwerking en exportbevordering van hun mestproduct. De vrijstelling die de pluimveehouders kregen was voor 7 of 12 jaar.

Ook Limburgse pluimveehouders die binnen het project 'Het Zuivere Ei' mest composteren en exporteren kregen een vrijstelling. De Limburgers kregen als een vrijstelling en Golden Harvest als tweede. De vrijstellingsregeling loopt nu na 12 jaar op zijn eind. Het ministerie wil nu dat de pluimveehouders alsnog dierrechten aanschaffen. Het ministerie biedt de pluimveehouders waarvan hun vrijstelling tussen nu en 2013 afloopt een regeling aan waarbij ze nu de helft van het de benodigde dierrechten moeten kopen en nog een vrijstelling van vijf jaar krijgen voor de andere helft.

"Onze mest komt niet op de binnenlandse markt. Het is daarom niet terecht dat we moeten investeren in productierechten", aldus van den Brink.

Of registreer je om te kunnen reageren.