Home

Achtergrond 425 x bekeken 2 reacties

'Goedkopere kas compenseert grondprijs'

De bouwkosten voor nieuwbouwkassen zijn door de crisis zo laag dat de grondprijs wordt gecompenseerd.

Voordelen van anticyclisch investeren verklaart de nieuwbouwactiviteiten van twee glasgroentebedrijven in het gebied, aldus projectleider Bas Hendrikx van het Limburgse tuinbouwgebied Siberië. Een van deze telers, Erik Gubbels, beaamt dat. "In grote lijnen is dat zo, als je het vergelijkt met piekprijzen in 2008." De grondprijs ligt in Siberië onder de 40 euro per vierkante meter en bleef gelijk in de crisis. Het bedrijf bouwt aansluitend aan het bestaande bedrijf in Siberië ruim 8 hectare Venlokas voor paprikateelt. Financieringseisen blijven hoog, stelt Gubbels. Het bedrijf stelde een afzetplan op voor de rode paprikateelt.

De ZON-telers zien goede kansen voor paprika door de sterkere focus van ZON op levering aan winkelbedrijven en de snelle toegang tot de Duitse markt. De bank beaamde dat. Gubbels teelde 10,5 hectare op vier locaties. Door de nieuwbouw blijven twee kleinere verouderde locaties leeg liggen. Dat versterkt het eigen vermogen. Volgend jaar komt 40 hectare kavels in de verkoop in Siberië, bovenop de bestaande kavels. Projectleider Hendrikx signaleert een stijgende belangstelling. "We praten met meerdere partijen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Zal wel niet bij de Rabo zitten.Die vragen 25 % eigen vermogen......toch...?

 • no-profile-image

  W. van der Sluis - www.kamerplant.com

  Dat is het concept van anticyclisch investeren. Want niet alleen de kassen worden goedkoper maar in veel gebieden zijn ook de grondprijzen gedaald. Echter heb je daarvoor wel een draagbare financiering nodig en daar zit nou juist het probleem en of uitdaging.

  Met vriendelijke groet,

  W van der Sluis
  www.kamerplant.com

Of registreer je om te kunnen reageren.