Home

Achtergrond

Goede kwaliteit Brits graan voordeel voor export

Het Britse geoogste graan is van goede kwaliteit en ook beter dan het gemiddelde van de afgelopen drie seizoenen.

Volgens het graanschap HGCA maakt dat Brits graan qua prijs als kwaliteit meer concurrerend op de wereldmarkt, wat kan leiden tot een sterk exportseizoen.

"Ons onderzoek toont een goede kwaliteit van de geoogste tarwe in een tijd waarin de kwaliteit in Europese landen gevolgen heeft ondervonden van het weer. Ook voor gerst komt een goede kwaliteit uit de bus, wat ervoor kan zorgen dat ondanks een kleiner areaal voldoende moutgerst beschikbaar is", aldus hoofd graananalyse Michael Archer. Hij benadrukt wel dat het hier gaat om voorlopige resultaten op basis van 30.000 tarwe- en 12.000 gerstmonsters.

Het HGCA komt voor tarwe op een Hagberg-nummer van 291 seconden, 28 seconden meer dan vorig jaar en 48 seconden hoger dan het driejaarlijks gemiddelde. Bovendien is dit de hoogste score sinds 2006. Vergeleken bij andere jaren is de variatie in Hagberg-nummer over het land gezien ook kleiner. Verder ligt het gemiddelde proteïnegehalte op 12,2 procent, 0,6 procent hoger dan vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.