Home

Achtergrond 155 x bekeken

Geschokte reacties op anti-abortusbrief

Partijen in de Tweede Kamer hebben woensdag geschokt gereageerd op een anti-abortusbrief van hulpbisschop Everard de Jong van het bisdom Roermond.

Die heeft een brief gestuurd aan parlementsleden waarin hij zich uitspreekt tegen abortus. Bij de brief zat een klein poppetje dat een foetus van tien weken moet voorstellen.

"Walgelijk'' reageerde VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis. "Smakeloos en onfatsoenlijk'', zei GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. "Je zal maar onvruchtbaar zijn of een miskraam hebben gehad.''

De hulpbisschop stelt in zijn brief dat op vrijwel alles bezuinigd moet worden. "Waarom niet op de bloedige post van de abortusklinieken'', vraagt hij zich af. Ook schrijft hij: "De komende jaren hebben we honderdduizenden handen aan het bed nodig. We hebben ze niet... De mensen die ons zouden kunnen wassen, hebben we zelf om zeep geholpen.''

"Het recht van de vrouw om te kiezen voor abortus vergelijken met moord en de doodstraf is smakeloos'', zegt D66-Kamerlid Pia Dijkstra. "Een kind ongewenst geboren laten worden is een heel slecht begin van een leven. De keuze daarover is wat mij betreft aan het individu en aan niemand anders.''

De hulpbisschop stuurde de brief mede namens de Stichting Recht zonder Onderscheid, een zogeheten pro-life-stichting. Hulpbisschop de Jong is daar geestelijk adviseur. "Mevrouw Hennis moet maar eens in gesprek gaan met de hulpbisschop'', heeft de voorzitter van de stichting voorgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.