Home

Achtergrond

Gemeenten Zuid-Holland merken gevolgen crisis

Bijna driekwart (70 procent) van de gemeenten in de provincie Zuid-Holland krijgt de komende jaren te maken met oplopende tekorten.

Dat blijkt uit het jaarverslag Financieel Toezicht op de gemeenten en gemeenschappelijke regelingen van de provincie, dat woensdag bekend werd.

Volgens de provincie werkt de crisis door in de financiën van de gemeenten. Een op de drie gemeenten heeft volgens de provincie onvoldoende reserves om "financiële risico's in de toekomst'' op te vangen. Lagere opbrengsten uit lokale heffingen, minder grondverkopen en verliezen op grondexploitaties en lagere bouwleges drukken de inkomsten.

De gemeente Ouderkerk was vorig jaar in Zuid-Holland de enige plaats met een zogenoemde artikel 12-status, die zodoende onder verscherpt toezicht van het Rijk stond. Volgens Zuid-Holland zitten Boskoop, Maassluis en Schiedam "dicht tegen preventief toezicht aan''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.