Home

Achtergrond 248 x bekeken

Gelderse waterschade kan oplopen tot 30 miljoen

De schade aan landbouwgewassen als gevolg van de wateroverlast eind augustus kan oplopen tot 30 miljoen euro.

Dat schat voorzitter Ben Lichtenberg van LTO Noord Gelderland. Ongeveer 300 boeren woonden vandaag in Varsseveld een bijeenkomst bij waar onder meer het Waterschap Rijn en IJssel uitleg gaf over de extreme regenval en de manier waarop het waterschap daarmee is omgegaan.

Plaatsvervangend dijkgraaf Jannie Lamberts van het waterschap wees op voorhand elke verantwoordelijkheid af. "Ik wil geen valse verwachtingen wekken. Als schade aan ons ligt, zullen we die netjes afhandelen. Maar we zeggen niet op voorhand dat we zullen betalen."

LTO Noord gaat morgen met een groep zwaar getroffen akkerbouwers om tafel met het doel zo mogelijk een regeling te treffen. Bij pootgoedtelers kan de schade oplopen tot enkele tonnen. Jurist Kees van Schaik zegt dat het een lastige klus wordt het waterschap aansprakelijk te stellen. Ten eerste moet worden aangetoond dat het waterschap verkeerd heeft gehandeld en bovendien moet duidelijk zijn dat de schade anders niet was ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.