Home

Achtergrond 2 reacties

Geen zorgen over minder zink

Meer zink in biggenvoer helpt straks ook de vleesvarkenshouder.

Ineens zijn, als het gaat om varkensvoer, de schijnwerpers gericht op zink. Er moet extra zink in biggenvoer en minder in vleesvarkensvoer, vindt de Werkgroep Antibioticaresistentie Varkens. Extra zink in biggenvoer zou een goede manier zijn om het antibioticumgebruik in de hele varkenshouderij te verlagen. Het is een kwestie van zink dáár inzetten waar het het meeste effect heeft: bij de biggen dus.

De verlaging van de hoeveelheid zink in vleesvarkensvoer is om het milieu niet extra te belasten; om ruimte te maken biggen meer te geven.

Zink is, zogezegd, goei spul. Het bevordert in het varken de werking van een paar honderd enzymen, speelt een rol in de afweer, ontgift het lichaam, werkt tegen ziekteverwekkers en zinkionen hebben een antimicrobiële werking in het maagdarmkanaal. Gebrek geeft huidaandoeningen, lage voeropname en groei, meer doodgeboren biggen, kleine tomen en zwakke biggen.
Het is onverantwoord om in zeugenvoer minder zink te stoppen, maar bij vleesvarkens blijkt het wel wat minder te kunnen.

De behoefte aan zink neemt af naarmate varkens ouder worden. Bovendien wordt nu in vleesvarkensvoer zoveel relatief goedkoop zink gestopt, dat vleesvarkens er weinig van merken als het wat minder wordt.

Opmerkelijk trouwens is dat tegelijk met de ideeën om te schuiven met zink in varkensvoer, zich aanbieders aandienen van zinkpreparaten via het drinkwater.

Die focus op biggenvoer en dus op darmgezondheid van de big is belangrijk. Het blijkt dat de sleutel voor een hogere daggroei van vleesvarkens ligt bij de (darm)gezondheid van de big. Een gezonde, goed vretende big wordt later een varken dat misschien wel 800 gram of meer per dag gaat groeien. Vleesvarkenshouders hoeven zich geen zorgen te maken over zink dat hen wellicht wordt afgenomen. Ze kunnen zich beter verheugen op een big die met minder antibioticum opgroeit en toch een snelle groeier blijkt te zijn.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Leuk

    Om een effect te hebben in het darmkanaal van een big heb je minimaal 1500 tot 2000 mg zink nodig uit zinkoxide. Dit heeft zeker een positieve werking op speendiarree en oorrandnecrose. In onze vleesvarkensvoeders mag maximaal 110 mg worden toegevoegd. Stel we gaan hier terug naar 60 mg. Bij een hoeveelheid voer van 230 kg per vleesvarken kunnen we dan maximaal 8 kg biggenvoeder verrijken met 1500 mg. Dit zal onvoldoende zijn voor het hele traject. Tevens bestaat er dan ook weer de kans dat mengvoer nederland dan hun kwaliteit van hun biggenvoeders kan laten zakken om commerciële redenen en dan zitten we weer met het oude probleem. Extra zink in de vorm van zinkoxide zoals dat in Denemarken gebeurd zal jammer genoeg niet de oplossing worden.

  • no-profile-image

    Boer

    Extra zink op 5 kilo biggenvoer is ruim voldoende. Hiermee pak je royaal de eerste 14 dagen na spenen en daar gaat het juist om.

Of registreer je om te kunnen reageren.