Home

Achtergrond

Geen unanimiteit bij EU-ministers over zuivelbeleid

De Europese ministers van landbouw zijn het gisteren niet eens geworden over de verdere hervorming van het EU-zuivelbeleid.

Enkele lidstaten, waaronder Nederland, vonden het voorstel van EU-voorzitter België onvoldoende. Het voorstel borduurde voort op de conclusies die een EU-werkgroep, de zogeheten High Level Group, deze zomer uitbracht. Die conclusies waren erop gericht om de positie van de Europese melkveehouders in de keten te versterken.

Een meerderheid van landen, onder aanvoering van Frankrijk, wil dat hiertoe de regels, bijvoorbeeld rond mededinging, worden aangepast. Maar de meer liberaal georiënteerde lidstaten, naast Nederland met name het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden, voelen daar weinig voor; volgens hen bieden de huidige regels voldoende mogelijkheden.

Nederland vindt bovendien dat in het stuk dat België gisteren voorlegde onvoldoende wordt rekening gehouden met een ’zachte landing’ als de quota in 2015 verdwijnen; om een soepele overgang naar het quotaloze tijdperk mogelijk te maken zou het Nederlandse quotum de komende jaren verder moeten worden verruimd.

Door de verdeeldheid kwamen de ministers niet tot raadsconclusies, meldt een woordvoerder van LNV, maar tot ’voorzittersconclusies’. Deze hebben een minder bindend karakter. Het is nu aan EU-landbouwcommissaris Ciolos wat hij met de conclusies doet. Ciolos heeft aangekondigd eind dit jaar met voorstellen te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.