Home

Achtergrond 221 x bekeken 8 reacties

Gedupeerden waterschade teleurgesteld in opstelling waterschap

De door de waterschade zwaarst getroffen Achterhoekse akkerbouwers zijn teleurgesteld in de opstelling van het waterschap Rijn en IJssel.

De boeren willen voorlopig niet mee werken aan waterschapsplannen voor natuur, vernatting of de inrichting van retentiegebieden.
De betrokken ondernemers hadden gehoopt dat het waterschap hen meer tegemoet zou komen bij de leniging van de schade die eind augustus is ontstaan.

De akkerbouwers hebben in sommige gevallen zoveel schade dat daardoor de continuïteit in gevaar komt. Bedrijven zullen er volgens LTO-voorman Ben Hasselo niet aan onderdoor gaan, maar in sommige gevallen zijn drastische maatregelen nodig om het bedrijf te kunnen voortzetten. De schade bij de akkerbouwers loopt op tot enkele tonnen per bedrijf.

LTO Noord heeft inmiddels een standaardbrief beschikbaar gesteld aan getroffen ondernemers, waarin het waterschap formeel aansprakelijk wordt gesteld. Ondertussen hebben de zwaarst getroffen ondernemers taxateurs in de hand genomen, om de opgelopen schade precies vast te leggen.

Regionaal akkerbouwvoorman Hasselo zegt dat het waterschap in de komende jaren moet rekenen op een halsstarrige houding van de landbouworganisaties, als het gaat om medewerking bij de uitvoering van nieuwe plannen. "Juist in het getroffen gebied staan veel plannen op stapel. Het waterschap hoeft daar niet te rekenen op medewerking. De landbouw heeft al genoeg moeten slikken", zegt Hasselo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Collega melkveehouder, even opletten. Het gaat niet over het indienen van een bezwaarschrift, maar een aansprakelijkheidsstelling voor geleden schade door wateroverlast. Is het niet opmerkelijk dat nou juist in de gebieden "waar plannen op stapel staan" wateroverlast plaatsvindt. Nee, totaal niet. Door het niet onderhouden van watergangen, met excuus ecologisch beheer, worden de boeren uitgerookt en verdreven van hun landerijen. Met dank aan Jan Jaap de Graef, algemeen directeur van Natuurmonumenten en voorheen oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen. Ja, zo werkt dat in Nederland.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Kon het waterschap voor die tijd wèl rekenen op medewerking, Hasselo? Hier klopt toch ook geen hout van?

 • no-profile-image

  mels

  Dacht er ook maar iemand dat het de bovenlaag van de waterschappen een moer interresseerde wat er met die arme akkerbouwers gebeurde,zij hebben der zakken al vol en als de boel verzuipt hebben ze geen cent minder,het wordt tijd dat ze de heren en dames bestuurder der lage landen passend belonen,Dwz:loon naar prestatie en dan bedoel ik niet alleen de waterschappen.

 • no-profile-image

  Leen

  Van LTO niks te verwachten. Ga zelf de strijd aan.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  het is allemaal de schuld van het waterschap. die houden het water vast omdat nederland zou verdrogen.als de gewassen daarop verzuipen wassen ze hun handen in onschuld.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Je mag weer een bezwaar briefje downloaden bij de LTO. LTO maakt zich er wel weer makkelijk af. Laten we toch massaal ons lidmaatschap opzeggen van deze club die op geen enkele manier meer onze belangen dient.

 • no-profile-image

  gert

  Zitten er geen boeren in dat bestuur van dat waterschap ?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Jan Braakman. Ik mis in dit artikel de achtergrondinformatie waarom de boeren van opvatting zijn dat het waterschap aansprakelijk is. Graag zou ik een (gedetailleerde) aanvulling op dit artikel zien. Tevens roep ik gedupeerden op om op dit forum uiteen te zetten waardoor volgens hen de schade is veroorzaakt c.q. waarom men denkt dat het Waterschap (mede)verantwoordelijk gehouden moet worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.