Home

Achtergrond 320 x bekeken

GMO roept nog te veel onduidelijkheid op

Het Productschap Tuinbouw (PT) heeft telersverenigingen uitstel gegeven voor het aanleveren van een deel van de administratie voor de GMO-aanvragen voor 2011.

Het PT besloot tot het uitstel tot 15 november omdat het bij een recent onderzoek bij een aantal verenigingen teveel problemen tegen kwam. Het PT wil deze zogenaamde output- en resultaatindicatoren eerst nader omschrijven. Het betreft een controleparagraaf in de GMO-jaarplannen die nog wel voor 15 september moet worden ingediend bij het PT. Jaarlijks gaat circa 80 miljoen euro aan Europees GMO-geld naar telersverenigingen in Nederland.

De koepel voor telersverenigingen DPA zegt geluiden op te vangen dat leden nu vrezen dat het vele werk in de zomermaanden voor niets is geweest. Directeur Hans van Es: "Een aantal verenigingen heeft misschien aangegeven dat het onmogelijk is. Voor de telersverenigingen die wel klaar waren, is deze melding vlak voor de indientermijn wel vervelend."

Volgens het PT betekent dit niet dat de aanvraagcriteria voor GMO-middelen inhoudelijk verandert. Het betreft een procedurele kwestie. Toch neemt het PT tot uiterlijk 15 oktober de tijd om de criteria opnieuw op te schrijven. Welke aard de gevonden problemen of onduidelijkheid heeft, kan het PT niet zeggen.

De Nederlandse uitvoering van de GMO-regels stond afgelopen jaar ter discussie. Nederland moest zich in april verantwoorden voor het uitvoeringsbeleid. Daarbij moet mogelijk 24 miljoen euro terugbetaald worden. Het PT heeft als gevolg van de discussie over de uitvoering het beleid aangescherpt. Volgens de PT-woordvoerder gaat het bij dit uitstel echter niet om nieuw beleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.