Home

Achtergrond 330 x bekeken

Funghi niet samen met Coforta

De onafhankelijke telersvereniging voor champignontelers Funghi treedt definitief niet toe tot de coöperatie Coforta.

In plaats daarvan wil Funghi telers aantrekken en in de toekomst het aanbod meer sturen en meer doen aan promotie en onderzoek en ontwikkeling. Dat zegt voorzitter Frans Brienen, tevens hoofd van champigoncoöperatie CNC. Gesprekken tussen de telersverenigingen van Funghi en Coforta hebben uiteindelijk niet geleid tot één telersvereniging, aldus Brienen. Als lid van de initiatiefgroep versmarkt sprak hij voor circa 95 telers tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de champignonteelt in het Mercure Hotel in Rosmalen.

"Helaas miste ik wat prominente, toekomstgerichte telers", aldus Brienen, "maar toch heeft de opkomst voldaan aan mijn verwachtingen."
Nu de bundelingspoging definitief is mislukt blijft Funghi zich richten op het uitbouwen van de organisatie. Nu zijn circa tachtig telers lid goed voor zón 55 procent van de Nederlandse paddenstoelenproductie.

"Nog steeds wil Funghi 75 procent van het aanbod bundelen." Het is volgens Funghi het moment van de waarheid voor de Nederlandse champignonteelt, die zich moet wapenen tegen goedkope concurrentie uit met name Spanje en Polen. "Het is de kunst onze producten te verbijzonderen. Het ligt voor de hand de houdbaarheid van ons product daarvoor in te zetten."

De telersvereniging trad altijd al faciliterend op voor de leden, binnen de regels van de Gemeenschappelijke Markt Ordening. Hoewel Funghi zeker geen handelspartner wordt, gaat de organisatie zich wel veel actiever en marktgerichter opstellen. "Daarbij gaan we in eerste instantie niet dwingend optreden door productie te beperken. We willen mensen bewust maken van het precieze vraag en aanbod."

Overleg over samenwerking met de coöperatie Coforta sluit Brienen geenszins uit, al is niet duidelijk hoe een samenwerking tot stand zou kunnen komen. Coforta blijft volgens een woordvoerder streven naar aanbodsbundeling, zij het in eigen huis. "Binnen één van de modellen waartussen binnen Coforta kan worden gekozen, bestaat voor Funghi voldoende ruimte de eigen identiteit te bewaren."

Of registreer je om te kunnen reageren.