Home

Achtergrond 371 x bekeken 2 reacties

FrieslandCampina wil meer terugbetalen aan leden

Het bestuur van FrieslandCampina stelt voor om een groter deel van de jaarlijkse winst aan de leden uit te betalen.

Ook wil het een hogere rentevergoeding betalen voor ledenobligaties. Dit heeft het bedrijf bekendgemaakt. Het voorstel is om voortaan maximaal 50 procent van de winst toe te voegen aan de algemene reserve (is nu 60 procent), terwijl 30 procent zal worden uitgekeerd in de vorm van prestatietoeslag (nu 25 procent) en 20 procent wordt betaald in de vorm van leden-obligaties-vast (nu 15 procent). Ook wordt voorgesteld om de rente op ledencertificaten te verhogen. Nu is de opslag 2,5 procent bovenop de 6-maands Euroborrente. Het bestuur wil die opslag verhogen tot 3 procent.

Een ander voorstel is om de quantumtoeslag voor grote melkveehouders te verlagen en parallel daaraan de vaste-kostentoerekening per melkveehouder te verhogen. De inhouding hiervoor wordt verhoogd van 360 tot 960 euro per jaar. Kleine melkveehouder worden echter beschermd tegen al te hoge vaste kosten en krijgen te maken met een maximum aan vaste kosten per afrekening. Het voorstel is om die te maximeren op 1 euro per 100 kilo melk.

Een verhoging van de weidegangtoeslag acht het bestuur ook nodig, maar met een beter voorstel komt het nog niet. Reden is dat het bestuur meer maatregelen nodig acht dan alleen het verhogen van de vergoeding. Om de weidegang op peil te kunnen houden is een integraal duurzaamheidsconcept nodig, vindt het en daar wil het eerst uitgebreider over van gedachten wisselen.

De wijzigingsvoorstellen worden gedaan in het kader van een driejaarlijkse evaluatie van het beleid en worden dit najaar besproken met de leden. De eerste ledenbijeenkomsten worden gehouden vanaf 15 oktober. Het bestuur reageert met de voorstellen alvast op een reeks signalen die individuele leden en groepen leden de afgelopen tijd hebben afgegeven.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boertje van buten

    Verhoging van melkgeld met 10% van de winst is marginaal. Zeker als je ziet dat de rente wordt verhoogd. Hiervan profiteren alleen degene die hier veel geld hebben geparkeerd. Dat zijn meestal niet de jongste onder de leden, terwijl er van hun melkgeld eerst flink wordt afgeroomd om deze rente, nu ongeveer 3,5 %, uit te keren.

  • no-profile-image

    lening

    Geld lenen kost geld!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.