Home

Achtergrond 18 reacties

FrieslandCampina past veterinaire eisen aan

Coöperatie FrieslandCampina wil in veterinair en kwaliteitsopzicht de touwtjes aanhalen.

Per 2011 moeten ledenbedrijven niet alleen een status A of B voor para-tbc hebben en 'gunstig' scoren voor salmonella in tankmelk. Ook de diergezondheidscontroles worden aangepast. Dit blijkt uit de voorstellen voor de komende jaren, die het bestuur heeft gepresenteerd.
De Nederlandse melkveehouderij en zuivelsector zijn al lange tijd bezig om de besmetting van runderen met para-tbc te verminderen. Ook wordt al werk gemaakt van de bestrijding van salmonella in melk. FrieslandCampina wil de leden vanaf begin volgend jaar verplichten om zich aan hoge kwaliteitseisen te houden.

Voor salmonella moet de uitslag 'gunstig' dan verplicht zijn. 85 procent van de bedrijven voldoet al aan die eis. De bedrijven die nog niet voldoen worden voortaan scherper aangepakt. Wie meerdere malen achter elkaar een ongunstige uitslag scoort, krijgt te maken met verplichte maatregelen, zo stelt het bestuur voor. Nadere informatie volgt de komende maanden.

Voor para-tbc geldt dat bedrijven minimaal de status A of B moeten scoren. Wie deelneemt aan een intensief programma voor de bestrijding van para-tbc, moet per 1 januari 2011 minimaal de status 6 hebben bereikt. Bedrijven die bij de melkkwaliteit de klasse excellent hebben behaald, worden voortaan verplicht om mee te doen aan het programma voor continue diergezondheidsmonitering (CDM) en een rollend jaargemiddelde behalen van 80 punten.

FrieslandCampina-leden die mee willen doen aan een programmma voor diergezondheidsmonitoring zien hun keuze straks ook beperkt worden. Naast het CDM-programma kunnen ze nu kiezen uit een programma voor periodiek bedrijfsbezoek (PBB) in combinatie met veterinaire bedrijfsbegeleiding. Straks vervalt het laatste deel. Reden is dat een te klein deel van de veehouders er gebruik van maakt. Wel is het mogelijk om te kiezen voor PBB alleen (vier maal per jaar).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  demeter, je moet wel opletten dat je met je collega's bij blijft, want onder de 200 koeien kun je dadelijk bij fc geen kostprijs dekkende melkprijs mee krijgen. Er zijn te weinig kleine melkveehouders over om de quantumtoeslag te financieren en dus gaat de heffing een stuk naar boven. Maar wie betaald die bepaalt zeggen ze altijd, maar bij dit puntje gaat dat helaas niet op (maar ook op veel andere punten bij fc). Allemaal veel succes en de andere melkfabrieken gaan voorzichtig weer wat nieuwe leden aannemen, dus je kunt gerust effe verder kijken.....

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Bedankt voor de reactie demeter, volgens mij zitten we aardig goed op 1 lijn. Beste vrienden melkveehouders je kunt nog steeds gesubsidieert weggaan bij FC! Mensen die het bestuur scherp houden met positieve critice noten SUPER. Mensen die alleen maar klagen, zeiken en zeuren over te lage prijzen en te veel regels, maak kennis met de realiteit van nu en wordt ondernemer en melkveehouder! Dus zeikerds wegwezen!!
  Gegroet

 • no-profile-image

  Grensboerke

  FCDF is al jaren de binding met de leden kwijt. Wat staat hier tegenover? Meer investeringen in het buitenland?
  En wat als FCDF melk tekort komt? Ja, dan wordt gewoon bijgekocht en waar die melk aan voldoet, dat mag Joost weten. Wanneer stoppen de melkveehouders ermee alles te slikken van "hun" coöperatie?

 • no-profile-image

  jantje

  Inderdaad dreigt er een te veel aan melk, dan worden de regels aangescherpt. De boer moeten naar de bank en naar f c luisteren. VIVE LA FRANCE en het vrije leven.

 • no-profile-image

  DOCBOERTJE

  EN NU NOG DE MELKPRIJS LATEN ZAKKEN IS ALLES COMPLEET EN KAN DE BOER LUISTEREN EN HARD WERKEN EN DE GROTE HEREN VERTEREN

 • no-profile-image

  maya

  Het eerste waar de gd mee komt om para uit te bannen is, de kalveren direct bij de koeien weg te halen. Wil FC dit ook even aan alle dieren liefhebbers uitleggen! Dan hoeven wij dat niet steeds te doen!

 • no-profile-image

  gbz

  Als FC melk bij moet kopen wegens en tekort, kijken ze alleen of de melk wit is.

 • no-profile-image

  Demeter

  Volgens mij is dit niet verplicht. Je gaat zelf akkoord met deze controle. Heb je het niet naar de zin bij deze melkfabriek dat zou ik naar een andere gaan. Echte ondernemers kiezen hun eigen pad. Je kan het altijd nog laten weglopen in de put als het je elders ook niet zint. Jullie lijken wel een stel vakbondsbestuurders.

 • no-profile-image

  gert

  Dat doen ze voor de supermarkten ,om te laten zien hoe goed ze zijn

 • no-profile-image

  leer

  Gaat FC zichzelf dan ook verplichten om een kostendekkende melkprijs uit te betalen, waarmee een modaal inkomen te behalen is?

 • no-profile-image

  koe

  zakkenvullers regels en de boer net in leven houden

 • no-profile-image

  Student

  Het zou beter zijn als de eisen voor celgetal en kiemgetal zouden aantrekken. Daar heb je als melkveehouder ook baat bij. Fonterra is hier al veel strenger in.

 • no-profile-image

  overijsselse melkveehouder

  De zakkenvullers van FrieslandCampina
  hebben weer iets bedacht om een
  flink aantal leveranciers om zeep te
  helpen, minder laadadressen dus
  efficenter melkvervoer.
  Ellendelingen zijn het.

 • no-profile-image

  Demeter

  Precies Dairyfarmer, wanneer al die zeikers vertrekken kan de melkprijs voor de goeie melkveehouders zich beter en sneller herstellen. Het gros van die zeikers heeft maar een klein quotum en zijn niet in staat de juiste beslissingen te kunnen nemen wanneer de fmarkt daarom vraagt. Voorlopig doe ik het zelf qua melken tot 2015 ff rustig aan, het geen me overigens best bevalt. Kom er nu achter dat ik met hard werken minder verdiende dan bij rustig aan doen. Life is so simpel.

 • no-profile-image

  boer

  het overschot aan melk na 2015 lost zich daardoor op wel een makkelijke regel van de fc

 • no-profile-image

  Gaatze

  De zakkenvullers bij FCDF hebben iets bedacht waarmee zij zich na 2015 kunnen onderscheiden van 'normale' melk. Zo lossen ze het 'teveel' op de markt op en kunnen ze hopelijk een goede melkprijs uitbetalen.

 • no-profile-image

  gert

  zitten er ook nog mensen die nog wat leuks voor de boer kunnen bedenken ?

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Wat een stumpers zijn de melkveehouders toch ze lopen al aan het handje van Brussel maar ook hun eigen cooperatie haalt de strop om de hals weer strakker aan, veeeel succes de komende jaren en weglopen kan al niet meer blijkbaar

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.