Home

Achtergrond 285 x bekeken

Frankrijk verliest terrein op markt voor veevoer

Frankrijk is ook in 2009 met 21,2 miljoen ton de grootste fabrikant van veevoer in Europa gebleven maar verliest wel in snel tempo terrein aan de concurrenten.

De Franse productie daalde vorig jaar met ruim 6 procent vergeleken met een daling met net 4,5 procent in Duitsland, nog geen 3 procent in Spanje en minder dan 4 procent in ons land.

Dat meldt de organisatie van Franse veevoerfabrikanten SNIA. "Hoewel de economische crisis aan deze algemene daling ten grondslag ligt, leidt het verschil tussen Frankrijk en de andere landen er wel toe dat we vragen stellen bij de concurrentiekracht van onze sector," zegt voorzitter Adolphe Thomas.

Hij meldt daarbij dat de tendens dit jaar onverminderd doorgaat. Liep het volume aan voer voor rundvee vorig jaar al terug met ruim 11 procent, in de eerste vier maanden van dit jaar lag dat nog eens bijna 6 procent lager dan in 2009.

Bij varkensvoer volgt een daling van 3,4 procent dit jaar op 6,5 procent vorig jaar. Alleen bij kippenvoer lijkt de dalende lijn wat om te buigen want in die categorie wordt na een daling van bijna 3 procent vorig jaar nu een toename met 3,4 procent gemeld.

Binnen dat kader gaat de concentratie onder de Franse veevoerfabrikanten onverminderd door, blijkt uit een overzicht van Coop de France. Inmiddels komt 65 procent van alle productie uit 70 van de in totaal 300 fabrieken. Bovendien zijn recent weer enkele regionale coöperaties een fusie aangegaan. Frankrijk telt nog altijd ruim 200 fabrikanten maar dat aantal loopt wel gestaag terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.