Home

Achtergrond

Fotowedstrijd 2010: De zomer inspireert (2)

Wie heeft de mooiste foto gemaakt? De mooiste foto's van de fotowedstrijd 2010 hebben de krant gehaald en hieruit kunt u uw favoriet bepalen.

1 - De stier was zo mooi van kleur dat Marjolein van de Klippe uit Westerbork er graag een foto van wilde maken. "We waren in april van dit jaar op vakantie in Costa Rica. Tijdens de rondreis stopten we even en daar liep een groep koeien. Deze stier stond daar ook bij", vertelt Van de Klippe. De runderen worden vooral voor het vlees gehouden. "Veel grote bedrijven zie je daar niet", zegt Van de Klippe, wiens ouders een melkveebedrijf hebben. Ze maakt wel vaker foto’s. "Maar dit was de eerste keer met onze nieuwe spiegelreflexcamera."

2 - Arjen Gerritsma uit het Gelderse Nijkerk gaat regelmatig met de camera op stap om agrarische taferelen vast te leggen. In de Arkemheense polder bij Nijkerk trof hij een schapenhouder aan, die de lammeren bij elkaar bracht om ze ter plekke te behandelen tegen myiasis. "Ik heb een heel databestand met agrarische foto’s. Soms maak ik ook wel een plaatje in opdracht", zegt Gerritsma, die als pr-adviseur werkzaam is. "Het platteland, daar zit muziek in", stelt hij op zijn website www.graphicsound.nl.

3 - Twee koeien zoeken verkoeling in het water van de voormalige haven van Tuil aan de Waal ten noorden van de Gelderse plaats Zaltbommel. Vroeger legde vanaf Zaltbommel het veer over de Waal aan. Adrie van Kuilenburg uit het Betuwse Herwijnen vereeuwigde de dieren afgelopen weekeinde, toen het kwik nog steeg tot temperaturen ver boven de 30 graden Celsius. "Gekoelde melk", zegt hij bij het aanschouwen van de koe die met haar uier in het water van de Waal staat. Haar collega houdt het bij natte voeten.

4 - Bedrijfskundig adviseur Jochem Lekkerkerker is een gelukkig man. Hij zag in een beheersgebied bij Montfoort de zon ondergaan en had toevallig zijn fototoestel bij zich. "Meestal lukt fotograferen tegen de zon in niet zo goed, maar deze is aardig geslaagd. En het was echt een 'lucky shot', want nadat ik deze plaat had gemaakt was de batterij van het toestel leeg. Het was de enige en laatste plaat die ik er kon schieten."

5 - Jantine Raaben uit het Gelderse Neede was er nog net op tijd bij. Een kraai had het gemunt op een nest met jonge steenuiltjes. Raaben hoorde gekrijs en waarschuwde haar man Wim, die de kraai verjoeg. Een van de steenuiltjes lag op de grond. Jantine haalde onmiddellijk haar fototoestel te voorschijn. Om de rechterpoot van de jonge steenuil is zichtbaar dat de vogel al is geringd. Er broeden nog enkele duizenden paren steenuilen in Nederland.

6 - Marian Lawende uit Dordrecht fotografeert graag tijdens het fietsen. Tijdens een van deze fietstochten kwam Lawende langs een perceel waar werd geschoffeld. "Ik vond dit zo’n mooi plaatje dat ik er meteen een foto van heb gemaakt", aldus Lawende. Ze maakte de foto op 26 juni in de polder van Dordrecht. Door de droogte en hoge temperaturen van dat moment verbaasde zij zich erover hoe fris en groen het gewas er nog bij stond.

7 - Afke Kester uit het Friese Noordwolde vereeuwigde een paar weken geleden een boerenzwaluw, die met haar drie nestgenoten uit het nest was gevallen. "Waarom ze waren gevallen, weten we niet, maar we lazen later ergens dat het vanwege de warmte was. Drie van de vier vogeltejs waren dood. Maar deze hebben we met behulp van een voorlader weer terug gezet in het nest, vlak bij de nok van onze jongveestal." Of dit jong het overleefd heeft, weet Afke niet. "Er vliegen er hier zoveel."

8 - Vaker worden ze gezien met de kop recht vooruit, maar aan alles is verder duidelijk dat ook dit een koe in barensnood is. Een bolle pens, strakke uier, de linkerpoten omhoog en een gestrekte staart. Beeldend kunstenaar Anne van de Pals maakte deze foto op een fietstocht aan de rand van de stad Amsterdam. Van haar broer, die veehouder is, hoorde ze van de fotowedstrijd van het Agrarisch Dagblad, waarop ze besloot deze toch niet geheel Amsterdamse foto op te sturen.

9 - Pascal, Lida en Corné Schrama uit Oude Ade verhuizen met een zelfgemaakte veewagen achter hun skelter de paplammetjes naar de wei. Fotograaf Ellen Schrama had de foto al willen nemen toen haar kinderen bezig waren met het verhuizen van kalveren, maar was toen net te laat. Toen ze later de lammetjes naar de wei gingen brengen, pakte ze meteen de camera erbij. De lammetjes zijn van de eigen schapen van Schrama.

10 - Koeien zijn fijn aan het grazen, terwijl op de achtergrond restanten te zien zijn van wat ooit kassen waren. Dit beeld greep Petra Pieters uit Aalden, provincie Drenthe, zo aan dat ze er meteen een foto van maakte. Ze schoot de plaat op 14 juli. Daags ervoor raasde er noodweer over delen van Nederland. Het kassencomplex moest het bezuren en ging plat.

11 - Niet alleen toeristen raken vertederd door de aanblik van een nieuwgierige pink die neuscontact lijkt te willen maken. Boerin Nicolette Kempenaar uit het Zuid-Hollandse Aarlanderveen kon het ook niet laten om de camera te pakken. "Ik loop elke dag langs deze pinken en ze zijn zó mak! Deze geeft de camera bijna een lik", zegt ze. Op de foto lijkt het wel of de pink een oor mist, maar dat is slechts schijn, vertelt Kempenaar. "Het komt door de nieuwsgierigheid van het dier", weet ze. "Dan leggen ze de oren naar achteren."

12 - Germa Agterberg maakte begin juli deze foto op Texel. "We waren op vakantie en toen we bij een verlaten schapenboet stopten, kwam er opeens een koppel kippen uit de berm. Mijn man heeft wel iets met kippen, dus heeft hij kippenvoer gekocht en de dieren tijdens de vakantie om de dag gevoerd", vertelt Agterberg. Haar man werkt als fokbegeleider bij Verbeeks broederij. "Terwijl mijn man de kippen aan het filmen was, heb ik een foto gemaakt." De familie Agterberg maakt vaker foto’s. Gezien de liefhebberij staan hier vaker kippen op.

13 - Na ruim vier weken warm weer viel er op maandag 12 juli eindelijk een buitje. Toen de koeien van de familie Aantjes uit Streefkerk na het melken weer de wei in mochten, was het vijf graden koeler en lekker opgefrist. "Je zag de koeien genieten, ook al was de wei net gemaaid en stond er veel te weinig gras", vertelt dochter Leanne Aantjes. De vierdejaars studente Dier- en Veehouderij aan de CAH Dronten liep met de koeien mee naar de wei en maakte deze foto. "Het was een mooi gezicht; de koeien onder die lucht met die donkere wolk."

14 - "Ze komen letterlijk als paddenstoelen uit de grond", vertelt melkveehouder Harry Heeman in het Noord-Hollandse Middenbeemster over de reuzenbovisten die hij aantrof in zijn weiland. "Vorig jaar stonden ze er ook, ongeveer op dezelfde plek. Ze komen in een dag tijd boven de grond." Heeman legde de heksenkring vast op de gevoelige plaat, voordat hij de reuzenbovisten verwijderde. "Je wilt niet dat de koeien er mee gaan voetballen."

15 - Op een van zijn ritjes over het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee stuitte amateurfotograaf en Agrimarkt-medewerker Remco Kap op een kudde weidende melkgeiten. Hij stapte uit om een foto te maken en in een mum van tijd stonden alle geiten keurig voor zijn lens. "Wat zijn die dieren nieuwsgierig", reageert hij nu bijna nog verbaasd. "Ze leken allemaal iets van me te verwachten. Ik hoorde de afrastering ook regelmatig knetteren." Gelukkig bleven alle geiten achter de draad. En het leverde beslist een mooi beeld op.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.