Home

Achtergrond

Formatie in eindspel

De kabinetsformatie van VVD, PVV en CDA bevindt zich in de eindfase.

De onderhandelaars rondden maandagavond laat een nieuwe gespreksronde bij informateur Ivo Opstelten af. Dinsdag gaan de onderhandelingen verder.

Ingewijden verwachten dat een akkoord op woensdag mogelijk is, waarna de presentatie van het regeerakkoord tussen VVD en CDA en het gedoogakkoord tussen VVD en CDA enerzijds en de PVV anderzijds op donderdag plaats kan vinden. De CDA-leden kunnen in dat geval komende zaterdag in de Rijnhal in Arnhem een oordeel vellen. Op diezelfde dag houdt PVV-leider Geert Wilders een anti-islam speech in Berlijn.

Het Centraal Planbureau heeft vorige week de precieze gevolgen van de bezuinigingen uitgerekend. Nu die berekeningen, inclusief de gevolgen voor de koopkracht, binnen zijn, liggen de laatste stukken op tafel bij informateur Opstelten. Volgens ingewijden lijkt het op een haar na gevild, maar is juist de laatste fase van onderhandelingen vaak het spannendst.

De onderhandelaars begonnen maandag aan dag 110 van deze kabinetsformatie. Sinds 5 augustus praten ze met Opstelten over een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd zal worden door de PVV. Maandag aan het einde van de middag werd geschorst voor intern overleg. Maandagavond gingen Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) met hun secondanten weer verder aan tafel bij de informateur. Op de vraag of hij bezig was met de laatste loodjes van de formatie-onderhandelingen, zei Verhagen: "Dat weet je nooit hè.''

Duren de onderhandelingen nog langer dan deze week, dan dreigt een probleem met de agenda van Wilders, die in de twee weken na 4 oktober in totaal zes dagen wordt verwacht in de rechtbank in Amsterdam voor de rechtszaak tegen hem. Wilders wordt beschuldigd van het beledigen van moslims en allochtonen en van het aanzetten tot discriminatie en haat.

VVD, PVV en CDA werken aan twee akkoorden. Een regeerakkoord is de basis van de samenwerking tussen VVD en CDA in een minderheidskabinet. Een gedoogakkoord moet daarnaast de afspraken vastleggen die VVD en CDA verzekeren van de steun van de PVV in de Tweede Kamer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.